Polets satsingsområde: sherry

Argüeso er sherrylanseringens vinner med sine to vellagrete sherryer. Denne usedvanlig dyktige produsenten er nærmest blitt markedsleder innen sherry, for Argüeso har allerede en vanlig amontillado i basis samt en superb manzanilla, San Léon, som er inn i
Redaksjonen
11 Januar 2007 - 17:21

Om den høye kvaliteten på de tørre sherryene er nok til å vekke allmenn interesse for disse klassiske vintypene, er høyst tvilsomt. Høy alkohol, særlig for olorosoene gjør at inntaket begrenser seg selv.

Floppfare
Selv om flere av sherryene er i halvflasker, varer de lenger i kjøleskapet enn en hvitvin. Og da blir det kanskje bare med den ene gangen.

Siden sherry av typen fino og manzanilla er avhengig av høy omløpshastighet - holdbarheten er begrenset etter at den er tappet i flaske, er vi redde for at «stuntet» ikke blir helt vellykket.

Det er nemlig de færreste som vil be polbetjeningen om å kontrollere lotnummeret på etikettene for å finne ut tappedato - en viktig informasjon for den som er ute etter virkelig ferskvare.

Liten risiko
Dette til tross: Alle som er klare for å utforske sherryens fascinerende verden - også som matviner - har nå en gyllen anledning. Og det uten at risikoen er for stor. Priser på drøyt 70 kroner for halvflaskene inviterer rett og slett til ytterligere eksperimenter i privat regi.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 13. januar 2007 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt.

Remi MadsenFoto: John Nordahl

Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget januar 2007. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Sherry

÷ (93p)
Argüeso Oloroso Dry
Bodegas Argüeso
Spania
10444 VSD - kr 99,80 (37,5cl)
Basisutvalg (Basis)
Best Buys International
Farge og duft: Gyllen med grønnlig kant. Nydelig svkat søtlig duft med nøtter, tørket frukt, karamell, treolje og krydder.
Smak: Flott delet anslag, like delikat som duften, strammer seg godt inn og avslutter tørt og meget deilig. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonssherry.
Vurdering: En svært rik og ikke minst kompleks oloroso som er et utrolig godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 19,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 5 års lagring i solera, min. 4 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Argüeso Amontillado Very Dry
Bodegas Argüeso
Spania
10446 VSD - kr 99,80 (37,5cl)
Basisutvalg (Basis)
Best Buys International
Farge og duft: Gyllen med grønnskjær. Enorm duft av flor, sitrus, appelsinskall, nøtter teakolje og mineraler.
Smak: Kraftig tørr smak som følger duften, svært lang ettersmak med noe alkohol. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonssherry, oksehalesuppe.
Vurdering: En flott og svært tørr amontillado. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 10 års lagring i solera, min. 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Lustau VOS Oloroso 20 Years
Emilio Lustau
Spania
10372 Vectura - kr 525,60 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Farge og duft: Gyllenbrun. Meget kompleks duft med tydelig lagret preg, masse tørket frukt.
Smak: Myk og delikat, fine toner av salte og røykte nøtter, tørekt frukt, treolje og appelsinskall, sitter lenge. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonssherry, ost, også de litt skarpe lagrete (curado).
Vurdering: En sjelden oloroso som har sin pris. Verd prisen? (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 20,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 20 års lagring i solera (amerikanske eikefat)
Bestill her:

÷ (90p)
Valdivia Dorius Amontillado
Bodegas Valdivia
Spania
10343 VSD - kr 117,60 (50cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gyllenbrun med grønnskjær. Innsmigrende typeriktig rik duft.
Smak: Delikat med fint preg av melne epler, sitrus, røykte nøtter, tørket frukt, sjø og olje, varm rik finish. (UÅ)
Bruksområde: Kosesherry, manchego-ost.
Vurdering: Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8-10 års lagring i solera (amerikanske eikefat)
Bestill her:

+ (89p)
Lustau Almacenista Fino
Emilo Lustau
Spania
10341 Vectura - kr 99,40 (37,5cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Lys gyllen. Ren delikat duft med fint florpreg.
Smak: Flott tørr og svært saftig smak med de samme aromaene som i duften, nydelig florpreg, mint mineralpreg i ettersmaken. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En veldig rik fino. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Flere års lagring i solera (amerikanske eikefat)
Bestill her:

+ (88p)
Lustau Almacenista Pasada Manzanilla
Emilio Lustau
Spania
10345 Vectura - kr 143,00 (37,5cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Meget lys gulgrønn. Flott duft av epler, sitrus, sjø og gjærbakst.
Smak: Elegant anslag, nydelig tørrhet, god fasthet, følger duften, sitter godt og svært lenge. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En spesiell manzanilla. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Flere års lagring i solera (amerikanske eikefat)
Bestill her:

+ (87p)
Merecedor Oloroso
Wisdom & Warter
Spania
10344 Vectura - kr 79,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Gyllenbrun med grønnskjær. Deilig duft av tørket frukt, nøtter, sitrus og treolje.
Smak: Ren leskned etørr smak, følger duften, sitter godt og lenge i munnen . (UÅ)
Bruksområde: Spanske oster.
Vurdering: En god og lettlikendes oloroso. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 års lagring i amerikanske eikefat i solera-system
Bestill her:

+ (87p)
Fernando de Castilla Fino
Bodegas Rey Fernando
Spania
10436 Cuveco - kr 159,90 (50cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Gullgul. Fin duft av modne gule frukter, mineraler, sjø og nøtter.
Smak: Bløttimøtekommende anslag, fin fylde, følger duften, tørr fin finish. (UÅ)
Bruksområde: Alene, god spekeskinke.
Vurdering: En rik fino. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 års fatlagring i solera, 1 md flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Alegria Manzanilla
Williams & Humbert
Spania
10340 VSD - kr 70,00 (37,5cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Lys strågul. Fin duft av epler, sitrus, flot og mineraler samt bakst.
Smak: Fin fasthet i anslaget, god frukt, deilig mineraler og fin tørrhet. (UÅ)
Bruksområde: Skalldyr.
Vurdering: En god og frisk manzanilla som er lett å like. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 48 md. lagring i solera (fat på 600 ltr fylles opp med 500 ltr vin for flor-dannelse)
Bestill her:

(86p)
Williams & Humbert Collection Fino Very Dry
Williams & Humbert
Spania
10435 VSD - kr 73,40 (37,5cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Gul med grønnskjær. Delikat duft med epler, sitrus, sjø, flor og salte nøtter,
Smak: Fin fast anslag, følger duften, sitter godt og lenge med stor rikdom. (UÅ)
Bruksområde: God spekeskinke.
Vurdering: En fyldig fino. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 48 md. lagring i solera (fat på 600 ltr fylles opp med 500 ltr vin for flor-dannelse)
Bestill her:

(85p)
Williams & Humbert Collection Manzanilla
Williams & Humbert
Spania
10342 VSD - kr 130,50 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Gulgrønn. Kjølig duft med fine frukttoner, sjø og mineraler.
Smak: Fast leskende anslag, fin tørrhet og noe nøtter i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Spekeskinke, sjømat.
Vurdering: En kraftig manzanilla. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 60 md. lagring i solera (fat på 600 ltr fylles opp med 500 ltr vin for flor-dannelse)
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her