Drikke
Pomerol til veldig god pris

Pomerol til veldig god pris

Annenvinen til Vieux Château Certan er superlekker å drikke nå. Et skikkelig røverkjøp med andre ord.
Aase E. Jacobsen
11 Oktober 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

La Gravette de Certan 2007 (99582) er så sjarmerende som bare viner fra Pomerol kan være. Den har den deilige silkemyke kjøttfulle frukten og animalske touchen som de merlotdominerte vinene herfra gjerne får.
Den er med andre ord en veldig vellykket 2007 som ikke har det beste ryktet i Bordeaux. Svakere årganger har også en tendens til å gi lavere priser. 2007 av Gravette koster hele 104 kroner mindre enn 2006 da den ble lansert i basis for tre og et halvt år siden.

Gravette vs Petrus

Når det er sagt, var Pomerol-merloten noe av det som klarte seg best. Gravette 2007 er derfor et veldig godt kjøp. Jeg smakte selveste kongen av Pomerol, Ch. Petrus, i nettopp denne årgangen under Den Norske Vinkelnerforenings «supermasterclass» tidligere i høst. Den er en lekkerbisken med et varmt og eksotisk uttrykk, slank og mineralsk og med stor bløthet, men like fullt god nok tanninstruktur til å sikre et liv på 25 år (95 p).

Les mer om Petrus

Vår vin har naturlig nok et litt kortere perspektiv, all den tid den er en annenvin, riktignok fra et annet toppslott, men den vil definitivt holde seg i 10 år. For La Gravette brukes druene som ikke er gode nok til å inngå i toppcuvéen fra Vieux Château Certan. Utvelgelsen gjøres når vinen er ferdig ved at man går gjennom fat for fat.

Mindre merlot

Totalt er slottet omgitt av 14 hektar som er delt inn i 23 ulike parseller som alle vinifiseres separat og dermed gir et stort antall byggeklosser når vinen skal settes sammen. Både selve Vieux Château Certan og La Gravette har den samme druesammensetningen som i vinmarkene, hvilket betyr en mye mindre merlotandel (60 prosent) enn hos de aller beste i Pomerol hvor den gjerne er på 90-95 prosent.

Les mer om Pomerol

Det skyldes at eiendommen har en god del grusjord som er bedre for cabernet franc (og sauvignon) enn merlot som triumferer i Pomerols kompakte jernholdige leirjord. Dermed blir vinstilen noe friskere, litt mindre plommer, og mer skogsbær/solbær, selv om Pomerol-preget er til stede i stort monn.

Sterk Pomerol-familie

Slottet drives i dag av Alexandre Thienpont – hundre år etter at bestefaren kjøpte slottet som har aner siden 1745. Det er for øvrig fetteren til Alexandre, nemlig Jacques Thienpont, som driver Parker-favoritten fra et av naboslottene, Le Pin. Familiens grep på denne appellasjonen er derfor fast.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene
Oppskrifter
De beste vaffeloppskriftene

I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene

Vafler er utrolig enkelt og alltid populært. De egner seg både til søtt og salt pålegg. Prøv den av disse ni oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Appelsinsaus passer også til biff, bare prøv denne oppskriften
Dagens rett
Biff med grov sennep og appelsinsaus

Appelsinsaus passer også til biff, bare prøv denne oppskriften

Syrlige og søte elementer er et perfekt tilbehør til biff. Når gulrøttene kokes i appelsinsausen blir de også ekstra søte og syrlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene
Oppskrifter
De beste vaffeloppskriftene

I dag er det selveste vaffeldagen. Server dem til frokost, lunsj, middag og dessert. Her har du oppskriftene

Vafler er utrolig enkelt og alltid populært. De egner seg både til søtt og salt pålegg. Prøv den av disse ni oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 27. mars i Oslo

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag
Dagens rett
Tagliatelle med sik

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag

Om du ikke har sik i fryseren, kan du bruke annen type fisk fra fiskedisken. Uansett er retten vel verd å prøve selv om det ikke er så vanlig med fisk i pastaretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 3. mai i Oslo

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo

Bistro Tolvte på toppen av Munch-museet viser sin strålende matlaging til viner fra fire av de aller beste produsentene i Tyskland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her