Drikke
Pomerol til veldig god pris

Pomerol til veldig god pris

Annenvinen til Vieux Château Certan er superlekker å drikke nå. Et skikkelig røverkjøp med andre ord.
Aase E. Jacobsen
11 Oktober 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

La Gravette de Certan 2007 (99582) er så sjarmerende som bare viner fra Pomerol kan være. Den har den deilige silkemyke kjøttfulle frukten og animalske touchen som de merlotdominerte vinene herfra gjerne får.
Den er med andre ord en veldig vellykket 2007 som ikke har det beste ryktet i Bordeaux. Svakere årganger har også en tendens til å gi lavere priser. 2007 av Gravette koster hele 104 kroner mindre enn 2006 da den ble lansert i basis for tre og et halvt år siden.

Gravette vs Petrus

Når det er sagt, var Pomerol-merloten noe av det som klarte seg best. Gravette 2007 er derfor et veldig godt kjøp. Jeg smakte selveste kongen av Pomerol, Ch. Petrus, i nettopp denne årgangen under Den Norske Vinkelnerforenings «supermasterclass» tidligere i høst. Den er en lekkerbisken med et varmt og eksotisk uttrykk, slank og mineralsk og med stor bløthet, men like fullt god nok tanninstruktur til å sikre et liv på 25 år (95 p).

Les mer om Petrus

Vår vin har naturlig nok et litt kortere perspektiv, all den tid den er en annenvin, riktignok fra et annet toppslott, men den vil definitivt holde seg i 10 år. For La Gravette brukes druene som ikke er gode nok til å inngå i toppcuvéen fra Vieux Château Certan. Utvelgelsen gjøres når vinen er ferdig ved at man går gjennom fat for fat.

Mindre merlot

Totalt er slottet omgitt av 14 hektar som er delt inn i 23 ulike parseller som alle vinifiseres separat og dermed gir et stort antall byggeklosser når vinen skal settes sammen. Både selve Vieux Château Certan og La Gravette har den samme druesammensetningen som i vinmarkene, hvilket betyr en mye mindre merlotandel (60 prosent) enn hos de aller beste i Pomerol hvor den gjerne er på 90-95 prosent.

Les mer om Pomerol

Det skyldes at eiendommen har en god del grusjord som er bedre for cabernet franc (og sauvignon) enn merlot som triumferer i Pomerols kompakte jernholdige leirjord. Dermed blir vinstilen noe friskere, litt mindre plommer, og mer skogsbær/solbær, selv om Pomerol-preget er til stede i stort monn.

Sterk Pomerol-familie

Slottet drives i dag av Alexandre Thienpont – hundre år etter at bestefaren kjøpte slottet som har aner siden 1745. Det er for øvrig fetteren til Alexandre, nemlig Jacques Thienpont, som driver Parker-favoritten fra et av naboslottene, Le Pin. Familiens grep på denne appellasjonen er derfor fast.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her