Drikke
Porter - hva er det?

Porter - hva er det?

Porter er et rikt mørkt og komplekst øl som svært mange setter pris på. Her får du vite mer om dette supre ølet.
Redaksjonen
08 November 2011 - 10:00

I 1700-tallets London var det vanlig å bestille «Three Threads» - en blanding av ale, «beer» og «two penny» der sistnevnte var det sterkeste og mest vellagrede ølet på markedet. I 1720 kom bryggeren Harwood på den smarte ideen å lage et øl som kombinerte alle de tre smakene i «Three Threads». Det nye, mørke og sterke ølet med utpreget humlesmak var brygget på bløtt vann, og i starten bar det navnet «Entire» - det komplette ølet. Historien forteller at stor popularitet blant portørene på Victoria Station i London gjorde at brygget snart skiftet navn til Porter.

Porter er et mørkt og tørt, overgjæret og ugjennomsiktig ale, men ikke så «tungt» i konsistensen som Stout. Porter finnes i flere varianter hvor Robust Porter har en smak av bitter sjokolade og svart malt. Sammen med bitterheten fra humlen får dette ølet en kompleks smak.

Brown Porter er mer mild i tonen enn Robust Porter, og smakskomponentene fra humle og malt er ikke så framtredende. Fargen er også lysere, og fylden er mer moderat og balansert enn i Robust Porter.

Porter skulle lagres skikkelig, og nedtegnelser forteller at ølet måtte lagres til det var «pikant og fyldig». Eksakt lagringstid sto det ikke noe om, men det antas at det måtte dreie seg om fra fire måneder til ett år. Dersom sistnevnte er riktig, måtte brygget ha et svært høyt ekstraktinnhold.

Porter hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Selv om mange britiske puber på 40- og 50-tallet hadde skilt som forkynte at de solgte både «ale and porter», sies det at øltypen knapt var å oppdrive. Irland holdt stand med Porterbryggingen helt til 1973. I de senere årene har Porter opplevd en renessanse der flere mikrobryggerier har gått i bresjen og trykket øltypen til sitt hjerte.

Anbefalt serveringstemperatur er cirka 13 grader, og sjømat som kreps og skalldyr skal være å anbefale på tallerkenen ved siden av ølglasset. Porter og østers anbefales på det varmeste, selv om kombinasjonen høres like merkelig ut som rakefisk og vin fra Sauternes.

Kilder:
Beer Lover's Companion, Josh Leventhal
Den store ølboken, Michael Jackson
Øl til glede, Øystein Øystå
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her