Portvin grand crû

Quinta dos Malvedos er Symington-gruppens flaggskip blant deres vingårder i Øvre Douro og opphav til de beste vinene under Grahams etikett. Med høyest mulig skår i graderingssystemet for vinmarker tilhører Malvedos grand crû-klassen.

Den britiske Symington-familien er idag en ledende aktør innen portvin, både når det gjelder omsetning, eksport og kvalitet på produksjonen. De eier en lang rekke toppmarker og flere vingårder i Douro. Foretaket drives idag av hele syv medlemmer av familien. I Symington-gruppen finner vi ledende portvinshus/brands som: Graham, Dows, Warre, Smith Woodhouse, Quarles Harris, Gould Campbell og Quinta do Vesuvio. Alle portvinshusene i Symingtons portefølje drives som separate enheter med egne vinmarker og produksjons- og lagringsfasiliteter. Symington satser stadig sterkere på high-end produkter og andelen av toppkategori portviner ble tredoblet i perioden 1991-2001. Symington satser hardt for tiden og investerte hele 59 millioner euro (490 mill norske kroner) i nye prosjekter i årene 1998-2003. Det står det respekt av og er også et synlig bevis på deres tro på portvinens fremtid.

Sterke strømmer
Symington kjøpte det ledende portvinshuset Graham i 1970. Med på kjøpet fulgte Quinta dos Malvedos som er hjørnesteinen i Grahams portviner i og med at det er herfra råmaterialene til Grahams mest prestisjetunge viner kommer. Vingården ligger vakkert til på nordsiden av Douro-elven der Tua-dalen munner ut i Douro. Atkomst er enklest med tog fra Porto til landsbyen Tua som stort sett består av en jernbanestasjon og en bar. Betegnelsen "in the middle of nowhere" er nærliggende når man ankommer Tua. Et par kilometer nedstrøms fra jernbanestasjonen, langs en særdeles støvete og humpete vei kommer en til Malvedos som er omkranset av steile vinmarker på alle kanter. Selve gården er som en fredfull oase med spektakulær utsikt utover elven og dalen. Navnet Malvedos kommer av de sterke strømmene (malvedos) i Douro-elven nedenfor gården før den ble regulert. I dag er Douro mer som en serie dammer atskilt av store demninger og diker som bringer båtene opp eller ned til neste dam.

Quinta dos Malvedos har 98 hektar mark, hvorav 67 er beplantet med druer. Med unntak av noen få hektar med gamle vinmarker med miksede druetyper, er vinmarkene på Malvedos plantet med separate parseller for de ulike druetypene slik at de kan håndteres uavhengig av hverandre under innhøsting og vinifikasjon for å oppnå optimalt resultat for de enkelte druetypene. De dominerende druetypene i vinmarkene er de beste for produksjon av portvin: touriga franca (33 prosent), touriga nacional (18 prosent), tinta barroca (18 prosent) og tinta roriz (12 prosent).

Stort lagringspotensial
Malvedos' beliggenhet i skjæringspunktet mellom Tua- og Douro-dalen har gitt et dramatisk og stedvis ekstremt bratt terreng som i hovedsak vender mot sør med en svakt vestlig dreining som sikrer varme og solrike kvelder for vinrankene. Jorden består hovedsaklig av skifer med vertikale frakturer som gjør det mulig for vinplantene å trenge metervis ned i bakken på jakt etter fuktighet, næring og mineraler, og som gir god drenering. Det øverste laget av skifer er over tid forvitret til finkornet sand. Avkastningen fra vinmarkene er lav, i gjennomsnitt ca. 30 hl/ ha som gir vinene en ekstrem konsentrasjon. Vinmarkene har den høyest oppnåelige A i graderingssystemet for portvinsmarkene. Med andre ord en ekte grand crû.

Malvedos' produksjonsanlegg er betydelig modernisert i løpet av de siste årene. Den største endringen var installeringen av såkalte plunger tanks og"robotic lagares". Sistnevnte ble første gang benyttet i 2000-årgangen som oppviser en uvanlig høy kvalitet. Suksessen med robot-lagar'ene har gjort at slike også er installert på flere av Symingtons quintas.
De beste vinene fra Malvedos i de aller beste årene ender opp i Graham's Vintage som er Grahams prestisjevin nummer én. I de nest beste årene selges vinen som en single quinta-portvin under navnet Quinta dos Malvedos. Den står ikke særlig mye tilbake for Graham's vintage, men er gjerne litt lettere på grunn av årgangene, men tar igjen mye på eleganse. Vin som ikke ender opp i noen av de forannevnte vinene går til lagrede tawnies, LBV eller en high-end ruby kalt Six Grapes, alle under Grahams etikett. De sikreste kjennetegnene for vinene fra Malvedos er stor grad av floralitet, opulent bærfrukt og stor konsentrasjon med solide tanniner. Årgangsvinene er monumentale viner med stort lagringspotensiale.

Tekst og foto: Per Hovde

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen