Portvinskupp

En vellagret vintage portvin til sjokkpris er ukens godbit.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Quinta da Foz Vintage 1980 (49842) er altså inne i sitt 28. år og er ikke bare den billigste vintage portvinen på polet i øyeblikket. Den er også en av de eldste vintage'ne i salg her til lands.

Stor fruktighet
Men altså til en tredel av eksempelvis Niepoort 1980. Jeg har ikke sammenlignet de to, men i forhold til en tre år yngre utgave av Niepoort har kuppvinen fortsatt like mye å gå på.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Alt fra farge til duft og smak er overraskende ungdommelig alderen tatt i betraktning. Den har riktignok mistet mye av den tette mørke fargen den trolig hadde i sin ungdom, for 1980 kjennetegnes generelt av intens farge og stor fruktighet. Dessuten er det en årgang som da den ble lansert druknet litt i skyggen av den fantastiske 1977. Fordelen i dag er at prisene er gunstige, som denne.

Svært harmonisk
I dag har den klare dype varmrøde toner. Det er særlig dens innsmigrende søte røde frukt som vekker interesse, samt dens fint integrerte alkohol. Den er myk men med fine syrer og fortsatt merkbare tanniner. En svært harmonisk portvin som er deilig nå til crème brûlée eller assortert ostetallerken, men som fortsatt vil utvikle seg videre i minst ti år til.

Nytes raskt
Ulempen med vintage er som kjent at den på grunn av den lange flaskelagringen danner bunnfall og bør helles over i karaffel. Dessuten at den må nytes like raskt som en vanlig tørr rødvin, altså i løpet av noen dager for at kvaliteten skal være på topp. Men få ting er hyggeligere å ta frem til selskapets høydepunkt, altså desserten, enn en vintage portvin. Og denne rekker til 10 små glass.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Quinta da Foz Vintage 1980

Produsent:
Quinta da Foz
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
229,90 kr
Varenummer:
4984201
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen