Prisbombe for kjelleren

Ukens vin byr på imponerende kvalitet til prisen. I årgang etter årgang. Det er nesten for godt til å være sant.
Aase E. Jacobsen
14 Mars 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Få viner kan måle seg med Dom. de Pierredon 2009 (34356) når det gjelder vinvaluta for pengene. Og siste årgang ut, 2006, er god dokumentasjon på at denne vinen holder det den lover, i årgang etter årgang, selv om den ikke er like fantastisk som 2005

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Sjokolade eller pepperbiff
Årsaken er en kombinasjon av en produsent som leverer kvalitet år etter år, av en fantastisk årgang og av at druemiksen er lik Sør-Rhônes stolthet.

Grenache er viktigste drue med 60 prosent og gir sammen med syrah stor bærintensitet, og ikke minst varme og rikdom. Den er nesten som en hetvin, i hvert fall kan den uten problem nytes til mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold. Enda bedre er den til pepperbiff eller rike kjøttretter.

Høy kvalitet
Domaine de Pierredon er en liten vingård som så mange andre i det sørlige Rhône. Det som gjør at vinen dens skiller seg fra andre viner i samme prissjikt og kategori, skyldes eierne, ekteparet Miryam og Christian, og deres tilhørighet til kooperativet Vignerons d'Estezargues.

Som imidlertid ikke er som andre kooperativ. For det første er medlemmene begrenset til de med adresse d'Estezargues. Og for det andre markedsføres vinene i stor grad med de ulike vingårdenes eget navn. Og for det tredje er kvaliteten utelukkende svært høy.

Ufiltrert
Hvilket igjen skyldes en rekke prinsipper som lav avkastning som igjen gir tydelig avtrykk fra jordsmonnet. For vår vins del er det snakk om leirholdig jordsmonn dekket med rullesteiner slik vi finner det blant annet i Châteauneuf-du-Pape.

Selve fremstillingen er som oftest veldig tradisjonell selv om kooperativet sikrer produsentene tipp topp utstyr. Fatgjæring og -modning brukes i liten grad. Dessuten filtreres ikke vinene for at de skal beholde mest mulig smak.

At det er en fornuftig oppskrift, er ukens vin et meget godt eksempel på. Siden den er en meget god kandidat for kjelleren og lagring produserer bunnfall i en ufiltrert vin, er det fornuftig å dekantere den etter noen års lagring.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Foto: Roger Kolbu
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: Introduksjonskurs
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: Introduksjonskurs

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 6 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her