Prøv den anvendelige skjørosten - perfekt for januarmenyen

Prøv den anvendelige skjørosten - perfekt for januarmenyen

Skjørost er som skapt for januars magrere kosthold. For selv om den er nesten fettfri, er den full av smak. Prøv disse oppskriftene.

Den tradisjonsrike skjørosten er til tross for at den magrere enn både cottage cheese og ricotta, langt mer smaksrik. Det siste skyldes det faktum at den er laget av syrnet og ikke søt skummet melk.

Proteiner og vitaminer

Grunnen til at den lages av skummet melk og at den er sur er en praktisk-økonomisk historisk arv. Før i tida ble nemlig alt utnyttet til siste dråpe.

Se alle oppskriftene med skjørost

Før smørkinningen ble melka separert til fløte og skummet melk som ble satt til syrning. Den sure fløten (rømme) ble til smør og surmelka ble til skjørost.

Selv om mesteparten av fettet er skilt ut, inneholder skummet melk alle de andre gode stoffene i melka som protein og vitaminer.

Ikke kjedelig

Når den sure skummet melka varmes opp, vil den sprekke og ostemassen skilles fra mysen som nå er så å si helt ribba for alt men som fortsatt inneholder nok melkesukker og protein til at den kan brukes til brunostkoking - dog med tilsetting av fløte siden den er i sureste laget.

Skjørostmassen er svært sunn siden den har veldig lite fett, bare 0,6 prosent og mye protein, 21 prosent. Den har visse likehetstrekk med ricotta som også er svært proteinrik, men noe fetere enn skjørost. Den største forskjellen er at ricotta er laget av mysen - altså avfallsproduktet (på samme måte som brunost).

Se alle oppskriftene med ricotta

Skjørost inneholder også en masse aminosyrer som er gunstige for den som skal bygge opp kroppen igjen etter desembers forfall. Og så gir den god metthetsfølelse.

Derfor er skjørost en fornuftig ingrediens i januarmenyen. Og den behøver altså ikke være kjedelig selv om den er så fattig på kalorier.

Også som tilbehør

Enten kan skjørosten inngå i retter som en delvis erstatter til kjøtt eller fisk eller som hovedingrediens i en fettsnål frokost eller dessert. Den kan selvsagt også brukes som tilbehør tilsmakt med krydder.

Skjørost lages av Rørosmeieriet og selges i de fleste butikker i Midt-Norge og i en lang rekke Coop-, Meny- og Ultrabutikker på Østlandet. Samt i utvalgte spesialbutikker i de største byene.

Sjekk utsalgsstedene her: www.rorosmeieriet.no .
 

Et utvalg oppskrifter med skjørost

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen