Mat
Prøv den anvendelige skjørosten - perfekt for januarmenyen

Prøv den anvendelige skjørosten - perfekt for januarmenyen

Skjørost er som skapt for januars magrere kosthold. For selv om den er nesten fettfri, er den full av smak. Prøv disse oppskriftene.
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2017 - 01:00

Den tradisjonsrike skjørosten er til tross for at den magrere enn både cottage cheese og ricotta, langt mer smaksrik. Det siste skyldes det faktum at den er laget av syrnet og ikke søt skummet melk.

Proteiner og vitaminer

Grunnen til at den lages av skummet melk og at den er sur er en praktisk-økonomisk historisk arv. Før i tida ble nemlig alt utnyttet til siste dråpe.

Se alle oppskriftene med skjørost

Før smørkinningen ble melka separert til fløte og skummet melk som ble satt til syrning. Den sure fløten (rømme) ble til smør og surmelka ble til skjørost.

Selv om mesteparten av fettet er skilt ut, inneholder skummet melk alle de andre gode stoffene i melka som protein og vitaminer.

Ikke kjedelig

Når den sure skummet melka varmes opp, vil den sprekke og ostemassen skilles fra mysen som nå er så å si helt ribba for alt men som fortsatt inneholder nok melkesukker og protein til at den kan brukes til brunostkoking - dog med tilsetting av fløte siden den er i sureste laget.

Skjørostmassen er svært sunn siden den har veldig lite fett, bare 0,6 prosent og mye protein, 21 prosent. Den har visse likehetstrekk med ricotta som også er svært proteinrik, men noe fetere enn skjørost. Den største forskjellen er at ricotta er laget av mysen - altså avfallsproduktet (på samme måte som brunost).

Se alle oppskriftene med ricotta

Skjørost inneholder også en masse aminosyrer som er gunstige for den som skal bygge opp kroppen igjen etter desembers forfall. Og så gir den god metthetsfølelse.

Derfor er skjørost en fornuftig ingrediens i januarmenyen. Og den behøver altså ikke være kjedelig selv om den er så fattig på kalorier.

Også som tilbehør

Enten kan skjørosten inngå i retter som en delvis erstatter til kjøtt eller fisk eller som hovedingrediens i en fettsnål frokost eller dessert. Den kan selvsagt også brukes som tilbehør tilsmakt med krydder.

Skjørost lages av Rørosmeieriet og selges i de fleste butikker i Midt-Norge og i en lang rekke Coop-, Meny- og Ultrabutikker på Østlandet. Samt i utvalgte spesialbutikker i de største byene.

Sjekk utsalgsstedene her: www.rorosmeieriet.no.
 

Et utvalg oppskrifter med skjørost

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her