Dagens rett
Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?
08 November 2025 - 00:00

Å gratinere blåskjell tar litt lengre tid enn å bare dampe dem på klassisk måte. Men hvis du lager ekstra stor porsjon av denne smakskraftige sausen, blir det lettere å gjenskape denne retten neste gang. For du kommer helt sikkert til å prøve den igjen.

Vi har selvsagt mange andre oppskrifter med blåskjell

Gratinerte blåskjell provencale

Gratinerte blåskjell provencale

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på grillfunksjon eller full styrke.
  2. Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du kakker på dem.
  3. Kast skjell som ikke lukker seg.
  4. Finhakk løk, purre og selleri, og surr i smør til løken er myk, men ikke brun.
  5. Tilsett blåskjellene, legg på lokk og la alt dampe i 3-4 minutter.
  6. Rist på kasserollen så de skjellene som ligger nederst kommer opp.
  7. Damp videre i 3-4 minutter til skjellene har åpnet seg.
  8. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.
  9. Legg grovt salt i bunnen på en ildfast form, det er for å støtte blåskjellene.
  10. Fjern det øverste skallet på de dampede skjellene og legg dem på saltet i den ildfaste formen.
  11. Provençalesaus:
    Skåld tomat ved å skjære et kryss på toppen, senke i kokende vann et par minutter og så ha over i iskaldt vann.
  12. Dra av skinnet, fjern kjernene og skjær tomatkjøttet i terninger.
  13. Finhakk løk, hvitløk, selleri, basilikum, timian og persille, og surr i olivenolje på svak varme sammen laurbærblad til ingrediensene er myke.
  14. Tilsett tomatterningene og tomatpuré, og la sausen koke på svak varme i 30 minutter.
  15. Smak til med salt, pepper og sukker.
  16. Siste finish:
    Fordel sausen over blåskjellene, dryss revet parmesan over og stek i stekeovnen til osten er gyllen, 3-4 minutter. Server straks.

Se alt du kan lage med blåskjell

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her