Dagens rett

Potet- og løksuppe med rester

Prøv en varm og smaksrik potetsuppe

Prøv en varm og smaksrik potetsuppe

Ingenting er så velgjørende som en varm suppe en kald januarkveld. Med en klype cayennepepper stenges all kulde ute. Her er oppskriften.
13 Januar 2022 - 01:00

Det finnes knapt noen enklere måte å oppnå god smak på for med et tilnærmet nullbudsjett enn denne suppen. Poteter og løk er som kjent noe av det billigste som fås kjøpt og som det absolutt ikke lønner seg å dra til Sverige for å handle inn.

Middelhavsdiett eller ei
Neste beslutning som må tas er hvorvidt du ønsker en nord- eller søreuropeisk vri på suppen, for det har nemlig stor betydning for hva du skal drikke til og hvilken kjøttrest du skal putte oppi. Det er altså snakk om hvilket fettelement du tilsetter, og der har du valget mellom fløte eller olivenolje. Resultatet for suppen både utseende- og smaksmessig blir svært forskjellig.

Kok din egen kraft

Velger du fløten som er det klassiske for våre breddegrader, passer det best med lyst kjøtt som kylling og kokt skinke men også norsk spekemat og røkt lammekjøtt som mange kanskje har rester av etter jula. Har du noen osterester du vil bli kvitt, passer blåmugg og mykere ostetyper best.

Prøv noen nye suppeoppskrifter

Olivenolje er viktigste fettkilde i den etter hvert så berømte Middelhavsdietten, også i supper. Du bør imidlertid velge en god og smaksfyldig extra virgin olivenolje til suppen. Resultatet blir en kraftigere suppe rent smaksmessig enn om du velger fløte.

Pilsner eller saison
Svært ofte passer viner og annen drikke aller best til det type kjøkken som finnes på stedet hvor de lages. Derfor passer også et lokalt øl som Frydenlunds Pilsner eller polutgaven fra Mack, GullMack, definitivt best til fløtevrien på suppa. Dertil er ølet nærmest uovertruffent. Smaken av humle, snev av malt og smør samt en touch av fruktighet er rett og slett perfekt til når lyst kjøtt eller rester av en lammestek tilsettes suppa.

Hvitvin eller sherry
Svært god til denne vrien er også den hvite vinen Kreydenweiss Lerchenberg Pinot Gris fra Alsace, hvor smør og fløte dominerer over olje i kjøkkenet. Men denne rike og fyldige vinen kan på grunn av relativt bra syrer, også gå sammen med oljeversjonen av suppa.

Men den overgår likevel ikke sherryen Fernando de Castilla Manzanilla som er som skapt for retter med olje i (i tillegg til skinke og annen tapas-mat). En smaksrik og elegant manzanilla med det såkalte florpreget som oppstår når en tykk skorpe av gjær får hvile på toppen av sherryen i fatet.

Flor-en gir ikke bare smak, men beskytter også vinen mot oksidering. Derfor er så vel fino sherry som manzanilla lys gul og ikke mørk gyllen som eksempelvis sherry amontillado, og den langt friskere smaken gjør at slik sherry er så velegnet til mat, som fullgodt, og vel så det, alternativ til en kraftig hvitvin.

Budsjettvennlig rødvin
Ikke alle nøyer seg med øl eller en hvit vin. Går vi over på røde dråper, blir utfordringen langt større, for vi kan ikke velge en for kraftig vin siden det er snakk om grønnsakssuppe.

En bløt og saftig sak derimot skulle klare seg, og Casa Ferrerinha Esteva er både bløt, god og billig. Den klarer seg fint både overfor fløteutgaven og den med olje. Denne billige, men likevel velproporsjonerte vinen har nok av alt til å være en helt all right partner til de forskjellige kombinasjonene av suppa. Og til andre lette retter for eksempel fra koldtbordet.

 På neste side finner du oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her