Prøv italiensk kultøl

Prøv italiensk kultøl

Baladin står for eksentriske, men likevel fordømt gode øl.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

 
Teo Musso er ikke som andre ølbryggere, han gjør alt på nøyaktig den måten han selv synes er best. Det betyr at han har tatt kontroll over råvarene også. Så mye som 95 prosent av det som brukes i de mange særpregete ølene er egenprodusert. 

Inspirert av Egypt

Baladin har i alt 85 hektar for humledyrking. I ølet Nazionale som ennå ikke er å få her til lands, er 100 prosent av ingrediensene dyrket i Italia. Men for ølet Baladin Nora 75cl (97546) som er brygget på den egyptiske hvetesorten kamut, for øvrig umaltet, og er tilsmakt med myrra og ingefær, han han ikke uventet måttet gå utenfor sitt nærområde som er Cuneo i Piemonte.

Dette egenartete, spennende og ikke minst velsmakende ølet som er oppkalt etter Teos fransk-algirske kone Nora, er inspirert av eldgamle egyptiske tradisjoner, Egypt er jo også ølbryggingens vugge. Det innebærer at det har veldig lite humlebitterhet, kun litt for konserveringens skyld, siden humle ikke ble brukt i datidens ølbrygging.

Nyt det alene eller sammen med retter inspirert av Midtøstens kjøkken, som tagine eller ovnsstekt lammeskank. Det smaker også veldig godt til en assortert ostetallerken.

Les mer om overgjæret øl her

Baladin Super 75cl (97547) henter sin inspirasjon fra Belgias klosterbryggerier. Fruktig og elegant med god kompleksitet. Dette var for øvrig det første ølet Teo laget da han startet opp i 1996 som Italias første mikrobrygger (nå har han fått følge av 420 andre). Han valgte en veldig enkel oppskrift med høy gjæringstemperatur for å utvikle de høye esterne.

Liker ikke bitterhet

Han liker ellers ikke bitterhet. Derfor bruker han 1-2 år gammel humle. Dermed oppnår han også et litt oksidert preg på fruktigheten, som også gir ølene en vinøs touch. Teo er veldig opptatt av ølets egenskaper på matbordet. Derfor driver han også en cafe som serverer rustikk og velsmakende mat. Hos Baladin brukes blant andre humlesortene Golding og Hallertau Mittelfruh som begge har relativt lav bitterhet. Ellers betyr selve humlesorten mindre når den er så vidt lagret som i dette tilfellet.

Les mer om godt øl her

Tidligere i år var sågar Teo en tur og brygget i Norge, nærmere bestemt på Sundbytunet på Jessheim hvor han bidro med humle og kunnskap til en saison som han og Frank Werme «kokte i hop». De 500 literne har ellers smak av einebær, einer, tindved og myrra, så det kan bli en smaksrik opplevelse for de som tar turen til Jessheim.

Teo er ellers en meget miljøbevisst og samfunnsengasjert produsent. 80 prosent av energien som trengs for å få fram 1 million liter øl årlig, produserer de selv. Og alt avfall gjenvinnes som bioenergi. Dessuten settes det av 36 flasker av utvalgte fat som igjen auksjoneres ut for veldedige formål. En flaske oppnår gjerne 15.000 euro.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Baladin Nora 75 cl

Produsent:
Baladin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Italia, Piemonte
Pris:
128,90 kr
Varenummer:
9754601
91 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Baladin Super

Produsent:
Baladin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
134,90 kr
Varenummer:
9754701
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen