Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Rå muskelkraft

Denne spanjolen byr på usedvanlig mye kraft for pengene.
Aase E. Jacobsen
07 Januar 2009 - 01:01

Peréz Caramés Valdiga Bierzo 2009 (59038) koster altså bare 130 kroner, og er blant vinene som ikke er blitt dyrere etter årsskiftet. Men aller viktigst er hva du får for pengene. Og det er ikke lite. Mørk kjøttfull frukt, mye jordsmonnskarakter, flott syre og gode tanniner som sammen borger for et liv på minst fem år - trolig enda mer.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Aromatisk og lagringsdyktig
For Bierzo-vinene er til tross for at de lever et liv i skyggen av mer kjente nordspanske områder som Rioja og Ribera del Duero, lagringsdyktige. Det er takket være kombinasjonen av druen mencia og dette unnselige områdets klima og jordsmonn.

Mencia finnes knapt utenfor Bierzos grenser, selv om den trolig er i slekt med portugisernes jaen , og kjennetegnes ved å være aromatisk med god syre og fine tanniner. Dens aromatiske karakter gjør den tilgjengelig i ung alder. Likevel har den et godt lagringspotensial. Den som trolig har tatt mencia lengst er Alvaro Palacios med Villa de Corullón 2003 .

Utvaskingsfare
Men ikke all mencia er slik. Den tidligere storselgeren Amigo er laget av mencia, og denne vinen er det vel få som vil kalle en vin med karakter. Den er et eksempel på hvor galt det kan gå når høye avlinger er målet. Etter vinluskatastrofen ble nemlig mesteparten av Bierzos vinmarker ødeland, og nesten 2000 års historie var i ferd med å forsvinne. Avfolkningen skjøt fart, og gjenoppbyggingen av Bierzo som vinområde tok sin tid.

Mye av de historiske vinmarkene befant seg i skråningene, selve navnet Bierzo er avledet av Berg-idum som betyr "fjellrikt land", og det var romerne som introduserte vindruedyrking. En tradisjon som ble ivaretatt av munkene utover middelalderen siden Bierzo befant seg på pilgrimsruten til Santiago di Compostela.

For de nye vinmarkene ble imidlertid dalbunnen foretrukket. Med mer spredt beplanting som åpnet for bruk av maskiner. Og Bierzos unike karakter var på vei til å vaskes ut.

Helt naturlig
Men det er ikke bare vinmarkene i de skiferdekte bratthengene som gir vin med karakter. Det er ukens vin et bevis på. For hos Peréz Caramés som har en relativt stor eiendom etter Bierzo-målestokk, på 32 hektar i et småkupert landskap, er jordsmonnet stein og grus over kalkholdig leire. Bierzo har relativt mye nedbør, mer enn 900 mm årlig, men nedbøren kommer hovedsakelig i vintermånedene, og vekstsesongen er heller tørr. Akkurat som naboområdene lenger øst, Toro og Ribera del Duero . Men Bierzo er ikke så bakende hett om sommeren som disse. Temperaturen overstiger sjelden 24 grader om sommeren. Hvilket høres omtrent ut som norske forhold?

Peréz Caramés jobber dessuten økologisk og så naturlig som mulig. Vinene er spontangjæret, det brukes kun stål og sementtanker, ingen filtrering og bruken av svovel er minimal. En flott start på et nytt og spennende år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her