Rå muskelkraft

Denne spanjolen byr på usedvanlig mye kraft for pengene.
Aase E. Jacobsen
07 Januar 2009 - 02:01

Peréz Caramés Valdiga Bierzo 2009 (59038) koster altså bare 130 kroner, og er blant vinene som ikke er blitt dyrere etter årsskiftet. Men aller viktigst er hva du får for pengene. Og det er ikke lite. Mørk kjøttfull frukt, mye jordsmonnskarakter, flott syre og gode tanniner som sammen borger for et liv på minst fem år - trolig enda mer.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Aromatisk og lagringsdyktig
For Bierzo-vinene er til tross for at de lever et liv i skyggen av mer kjente nordspanske områder som Rioja og Ribera del Duero, lagringsdyktige. Det er takket være kombinasjonen av druen mencia og dette unnselige områdets klima og jordsmonn.

Mencia finnes knapt utenfor Bierzos grenser, selv om den trolig er i slekt med portugisernes jaen , og kjennetegnes ved å være aromatisk med god syre og fine tanniner. Dens aromatiske karakter gjør den tilgjengelig i ung alder. Likevel har den et godt lagringspotensial. Den som trolig har tatt mencia lengst er Alvaro Palacios med Villa de Corullón 2003 .

Utvaskingsfare
Men ikke all mencia er slik. Den tidligere storselgeren Amigo er laget av mencia, og denne vinen er det vel få som vil kalle en vin med karakter. Den er et eksempel på hvor galt det kan gå når høye avlinger er målet. Etter vinluskatastrofen ble nemlig mesteparten av Bierzos vinmarker ødeland, og nesten 2000 års historie var i ferd med å forsvinne. Avfolkningen skjøt fart, og gjenoppbyggingen av Bierzo som vinområde tok sin tid.

Mye av de historiske vinmarkene befant seg i skråningene, selve navnet Bierzo er avledet av Berg-idum som betyr "fjellrikt land", og det var romerne som introduserte vindruedyrking. En tradisjon som ble ivaretatt av munkene utover middelalderen siden Bierzo befant seg på pilgrimsruten til Santiago di Compostela.

For de nye vinmarkene ble imidlertid dalbunnen foretrukket. Med mer spredt beplanting som åpnet for bruk av maskiner. Og Bierzos unike karakter var på vei til å vaskes ut.

Helt naturlig
Men det er ikke bare vinmarkene i de skiferdekte bratthengene som gir vin med karakter. Det er ukens vin et bevis på. For hos Peréz Caramés som har en relativt stor eiendom etter Bierzo-målestokk, på 32 hektar i et småkupert landskap, er jordsmonnet stein og grus over kalkholdig leire. Bierzo har relativt mye nedbør, mer enn 900 mm årlig, men nedbøren kommer hovedsakelig i vintermånedene, og vekstsesongen er heller tørr. Akkurat som naboområdene lenger øst, Toro og Ribera del Duero . Men Bierzo er ikke så bakende hett om sommeren som disse. Temperaturen overstiger sjelden 24 grader om sommeren. Hvilket høres omtrent ut som norske forhold?

Peréz Caramés jobber dessuten økologisk og så naturlig som mulig. Vinene er spontangjæret, det brukes kun stål og sementtanker, ingen filtrering og bruken av svovel er minimal. En flott start på et nytt og spennende år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her