Rå rød muskelkraft på flaske

Når de beste druene i Douro ikke brukes til portvin, ender de opp i noen veritable røde muskelbunter.
Aase E. Jacobsen
12 April 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Escada d'Oro 2003 (55871) fra Quinta do Tedo er en slik vin, men alle musklene til tross, så viser den også betydelig finesse.

Den stammer da også fra et meget lovende år for vintage portvin , 2003 byr på ufattelig sjarmerende myk og ikke minst rik portvinsfrukt.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Men mens de søte utgavene må ligge i mange år ennå, er den tørre utgaven tilgjengelig allerede nå. Selv om den både vil utvikle seg videre og ha godt av å ligge mange år ennå.

Til pepperbiffen
Den kan med fordel dekanteres slik at mer av den voldsomme mørke bærprakten kommer til syne. Den følges i dag av urter, krydder og solbærblader samt et godt emballert fatpreg og mørk sjokolade. Syrene og tanninene holder all rikdommen i sjakk og sørger for god saftighet helt til siste slutt.

Denne kraftpakken trenger tilsvarende mat, pepperbiff eller annet krydret rødt kjøtt. Med så mye innabords, har den selvsagt et godt lagringspotensial. Enkelte tørre rødviner fra Douro har holdt i mer enn femti år. De færreste av oss får oppleve denne på femtiårsdagen, men ti år er ikke så verst det heller.

Lav utbytte
Avstanden til vinene fra Vincent Bouchards oppvekst kunne ikke vært større. Han kommer nemlig fra Bouchard Père & Fils i Burgund, men valgte sammen med kona Kay å flytte til Douro i 1992. Der hadde de nemlig funnet verdens vakreste sted, en quinta fra 1700-tallet som imidlertid led av sterkt forfall. Vinmarkene på til sammen 14 hektar var A-klassifisert , altså med størst potensial for portvinskvalitet.

Eiendommen ligger ved Tedo-elven, en sideelv på sørsiden av Douro. Som ellers i denne delen av Douro ligger vinmarkene i svært ulendt terreng med skrint skiferjordsmonn. Hele atten ulike druesorter fra planter med en gjennomsnittsalder på 30 år, er det Vincent og Kay har å "leke" seg med. Jordsmonnet og topografien sørger for et lavt utbytte og dermed god kraft i druematerialet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pastarett som dette går alltid hjem
Dagens rett

En pastarett som dette går alltid hjem

Kombinasjonen av pasta, chorizo og cherrytomater er kanskje kjent, men rosenkål har du muligens ikke prøvd til pasta. Oppskriften har du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her