Les alt om en av åre største delikatesser -  rakefisk

Det kjennes når rakefisken bæres inn på bordet - lukten er elsket av mange og forhatt av nesten like mange. Les alt om en av våre største delikatesser her.
Redaksjonen
01 Desember 2007 - 02:02

Noe duft vil nok alltid følge med når du serverer rakefisk, men du kan finne alle varianter fra de forskjellige produsentene.

Årlig arrangeres det en stor rakefiskfestival på Fagernes som samler tusenvis av ihuga rakefiskfrelste, såvel som nyskjerrige og noviser.
 
Rakefisken er et håndverksprodukt som har fått merkebeskyttelse av Matmerk med det Spesialitet-godkjente produktet "Rakfisk fra Valdres".
Ved å klikke på lenkene under finner du en rekke flotte artikler om den velduftende spesialiteten, samt gode drikkeforslag.
 
Se også Apéritif sin store julemeny for god inspirasjon til andre tradisjonelle og nye juletradisjoner og retter!
Artikler om rakefisk
Rakefisken er like høyt elsket som den er forhatt. At den er en av våre mest kostbare matskatter, er hevet over enhver tvil. Prøv å elske, du også, hvis du fortsatt er tvilende.
Rakefisk skal lukte vondt, mener noen. Det er ikke riktig. Den skal lukte lett syrlig og modent, men likevel friskt som en godt lagret ost.
 
En av de mest særegne matspesialitetene her til lands har så klart sin egen festival, og den årlige Rakefiskfestivalen på Fagernes arrangeres den siste helgen i oktober.
 
Tradisjoner er viktige å holde på, men av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer de på nye måter. Prøv bare oppskriftene på rakefisk selv.
 
Ringerikserter fikk i 2004 sin velfortjente opprinnelsesbeskyttelse. Denne ertesorten er Norges eldste jordbruksvare som fremdeles dyrkes. På Ringerike er den fortsatt fast tilbehør til bondekost som lutefisk og rakefisk, men er klar for nye partnere.
Selv om Sole Hotel ligger kloss inntil Krøderen, er raksik et nytt bekjentskap for kjøkkensjef Ole Stoltenberg.
Oppskrifter med rakefisk
 
Se Apéritif sin store kokebok for flere oppskrifter.
 
Drikke til rakefisk
Hva du har i glasset er viktig, ikke minst når det serveres rakefisk. Nedenfor finner du en rekke gode tips til hva du skal drikke til denne herlige delikatessen.
 
Mild rakefisk
Rakefisk kan være veldig forskjellig når det gjelder modning.
 
Til den ikke altfor modne rakefisk trengs det et friskt og fruktig juleøl med ikke for markant bitterhet, og som naturlig tilbehør passer det utmerket med en myk og elegant akevitt:
• Hansa Juleøl 4,7 %
• Lundetangen Juleøl 4,7 %
Champagne og hvitvin
Enda deiligere til er en fruktig og litt rund champagne, alternativt en med modnere aromaer:
For den som ikke ønsker bobler, fungerer det også med en hvitvin med lett restsødme og god syre:
 
Men også en tørr og fyldig hvitvin er deilig til:
Godt moden rakefisk
Har du derimot en skikkelig moden rakefisk duger det bare med et fyldig juleøl med fin friskhet og fruktighet samt en fyldig akevitt med en del sødme.
 
Prøv gjerne
 
Rakefisk er det like mange meninger om som politikk. Men at det trengs smakskraft i glasset når rakefisken inntas er alle enige om.

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her