Les alt om en av åre største delikatesser -  rakefisk

Det kjennes når rakefisken bæres inn på bordet - lukten er elsket av mange og forhatt av nesten like mange. Les alt om en av våre største delikatesser her.

Noe duft vil nok alltid følge med når du serverer rakefisk, men du kan finne alle varianter fra de forskjellige produsentene.

Årlig arrangeres det en stor rakefiskfestival på Fagernes som samler tusenvis av ihuga rakefiskfrelste, såvel som nyskjerrige og noviser.
 
Rakefisken er et håndverksprodukt som har fått merkebeskyttelse av Matmerk med det Spesialitet-godkjente produktet "Rakfisk fra Valdres".
Ved å klikke på lenkene under finner du en rekke flotte artikler om den velduftende spesialiteten, samt gode drikkeforslag.
 
Se også Apéritif sin store julemeny for god inspirasjon til andre tradisjonelle og nye juletradisjoner og retter!
Artikler om rakefisk
Rakefisken er like høyt elsket som den er forhatt. At den er en av våre mest kostbare matskatter, er hevet over enhver tvil. Prøv å elske, du også, hvis du fortsatt er tvilende.
Rakefisk skal lukte vondt, mener noen. Det er ikke riktig. Den skal lukte lett syrlig og modent, men likevel friskt som en godt lagret ost.
 
En av de mest særegne matspesialitetene her til lands har så klart sin egen festival, og den årlige Rakefiskfestivalen på Fagernes arrangeres den siste helgen i oktober.
 
Tradisjoner er viktige å holde på, men av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer de på nye måter. Prøv bare oppskriftene på rakefisk selv.
 
Ringerikserter fikk i 2004 sin velfortjente opprinnelsesbeskyttelse. Denne ertesorten er Norges eldste jordbruksvare som fremdeles dyrkes. På Ringerike er den fortsatt fast tilbehør til bondekost som lutefisk og rakefisk, men er klar for nye partnere.
Selv om Sole Hotel ligger kloss inntil Krøderen, er raksik et nytt bekjentskap for kjøkkensjef Ole Stoltenberg.
Oppskrifter med rakefisk
 
Se Apéritif sin store kokebok for flere oppskrifter.
 
Drikke til rakefisk
Hva du har i glasset er viktig, ikke minst når det serveres rakefisk. Nedenfor finner du en rekke gode tips til hva du skal drikke til denne herlige delikatessen.
 
Mild rakefisk
Rakefisk kan være veldig forskjellig når det gjelder modning.
 
Til den ikke altfor modne rakefisk trengs det et friskt og fruktig juleøl med ikke for markant bitterhet, og som naturlig tilbehør passer det utmerket med en myk og elegant akevitt:
• Hansa Juleøl 4,7 %
• Lundetangen Juleøl 4,7 %
Champagne og hvitvin
Enda deiligere til er en fruktig og litt rund champagne, alternativt en med modnere aromaer:
For den som ikke ønsker bobler, fungerer det også med en hvitvin med lett restsødme og god syre:
 
Men også en tørr og fyldig hvitvin er deilig til:
Godt moden rakefisk
Har du derimot en skikkelig moden rakefisk duger det bare med et fyldig juleøl med fin friskhet og fruktighet samt en fyldig akevitt med en del sødme.
 
Prøv gjerne
 
Rakefisk er det like mange meninger om som politikk. Men at det trengs smakskraft i glasset når rakefisken inntas er alle enige om.

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen