Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Råskinn for kjelleren

Disse vinene overlever det meste av vin fra det mer kjente naboområdet i vest, og ikke bare vin i samme prisklasse.
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At vin av tannatdruen har klart å kare seg til en posisjon blant verdens mest lagringsdyktige, er mye takket være Alain Brumonts utrettelige innsats. Og det var med Ch. Montus i 1985 at vinverdenen fikk øynene opp for vin fra Madiran i det bortgjemte Gascogne-landskapet.

Siden den gang har mye skjedd, først og fremst på kvalitetsfronten, og spesielt gjennom et svært strengt regime i vinmarkene som gir lavere avling (tett beplanting og kraftig beskjæring) samt fravær av alt som heter gjødsel og plantevernmidler.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagrer så det holder
Tilgjengelig i Norge nå er Ch. Montus 2004 (32234) som er en imponerende vin, ultraklassisk i stilen og en flott demonstrasjon av tannats strålende syre- og tanninstruktur. Og prisen er jo latterlig lav, den er endatil satt med ca 40 kroner ut året.

Også dens bror i ånden, Ch. Bouscassé 2002 (32218), fra Brumonts familiegård et steinkast unna, er av samme kaliber, bare ørlite mer rustikk i stilen.

Men så lagringsdyktig vin får du ikke til den prisen fra andre steder, og i hvert fall ikke hos naboen i vest, altså Bordeaux.

Nesepek x 2
Og det er nettopp Bordeaux Brumont peker nese til all den tid vin fra Madiran historisk sett ble brukt for å gi datidens bordeauxvin mer av alt. For tannat har nettopp dette, og det har også vært dens problem. Selv etter lang modning i både fat og flaske er det ikke gitt at dens tøffe syrer og tanniner blir harmoniske. Men med dagens teknologi og kunnskap er det ingen heksekunst lenger. Det er Torus 2009 (59053) et godt bevis på.

Med denne moderne tannatvinen peker Brumont nok en gang nese, etter eget utsagn, men denne gangen til den nye verden - som franske vinbønder alltid har et anstrengt forhold til, men det er en annen historie. Uansett er dette en vin med langt mer karakter enn lettbeinte nyverden-viner, men som du ikke behøver å vente på.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-1129503705.jpg
Ukens drink

Denne varmer godt etter skituren

Det fine er at du kan bruke whiskyen du har i skapet. Drinken vil forandre karakter etter hvoedingrediensen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her