Råskinn for kjelleren

Disse vinene overlever det meste av vin fra det mer kjente naboområdet i vest, og ikke bare vin i samme prisklasse.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At vin av tannatdruen har klart å kare seg til en posisjon blant verdens mest lagringsdyktige, er mye takket være Alain Brumonts utrettelige innsats . Og det var med Ch. Montus i 1985 at vinverdenen fikk øynene opp for vin fra Madiran i det bortgjemte Gascogne-landskapet .

Siden den gang har mye skjedd, først og fremst på kvalitetsfronten, og spesielt gjennom et svært strengt regime i vinmarkene som gir lavere avling (tett beplanting og kraftig beskjæring) samt fravær av alt som heter gjødsel og plantevernmidler.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Lagrer så det holder
Tilgjengelig i Norge nå er Ch. Montus 2004 (32234) som er en imponerende vin, ultraklassisk i stilen og en flott demonstrasjon av tannats strålende syre- og tanninstruktur. Og prisen er jo latterlig lav, den er endatil satt med ca 40 kroner ut året.

Også dens bror i ånden, Ch. Bouscassé 2002 (32218) , fra Brumonts familiegård et steinkast unna, er av samme kaliber, bare ørlite mer rustikk i stilen.

Men så lagringsdyktig vin får du ikke til den prisen fra andre steder, og i hvert fall ikke hos naboen i vest, altså Bordeaux.

Nesepek x 2
Og det er nettopp Bordeaux Brumont peker nese til all den tid vin fra Madiran historisk sett ble brukt for å gi datidens bordeauxvin mer av alt. For tannat har nettopp dette, og det har også vært dens problem. Selv etter lang modning i både fat og flaske er det ikke gitt at dens tøffe syrer og tanniner blir harmoniske. Men med dagens teknologi og kunnskap er det ingen heksekunst lenger. Det er Torus 2009 (59053) et godt bevis på.

Med denne moderne tannatvinen peker Brumont nok en gang nese, etter eget utsagn, men denne gangen til den nye verden - som franske vinbønder alltid har et anstrengt forhold til, men det er en annen historie. Uansett er dette en vin med langt mer karakter enn lettbeinte nyverden-viner, men som du ikke behøver å vente på.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ch. Montus 2008

Produsent:
Alain Brumont
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Madiran
Pris:
275,00 kr
Varenummer:
3223401
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Alain Brumont Chateau Bouscassé 2016

Produsent:
Alain Brumont
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Madiran
Pris:
279,00 kr
Varenummer:
3221801
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Alain Brumont Torus 2011

Produsent:
SA Vignobles Brumont
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Madiran
Pris:
109,00 kr
Varenummer:
5905301
83 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen