Drikke
Rekordmange hjemmebryggere

Rekordmange hjemmebryggere

Aldri før har flere brygget sitt eget øl. Hjemmebryggerforeningen Norbrygg fikk nylig sitt medlem nummer 3000.
Redaksjonen
11 August 2014 - 10:16

En av landets eldste tradisjoner, hjemmebrygging av øl, er i vinden som aldri før. Det brygges i fjøs, kjellere, kjøkken og på terrasser over hele landet. Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, samler 3000 av de glade bryggerne og er dermed landets største i sitt slag.

Deler kunnskap

Det er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. En viktig del av dette er Norbrygg-forumet (http://forum.norbrygg.no) hvor over 7000 medlemmer stiller spørsmål og deler sin kunnskap. Her finnes svar på de fleste ølrelaterte spørsmål - alt fra hvordan en kommer i gang med hjemmebrygging til hvordan en behandler en gjærkulturen på beste måte.

Lær mer om øl

Foreningen ble startet i 1997 av en vennegjeng som så behovet for å organisere hjemmebryggerne. Samme år ble også det første NM i hjemmebrygging arrangert av Norbrygg. Årets hjemmebrygger det året ble Jens Maudal, et av flere Norbrygg-medlemmer som har gjort hobbyen til sitt levebrød. Maudal er i dag en av to eiere av Haandbryggeriet i Drammen, en av Norges ledende mikrobryggerier.

Les mer om Haandbryggeriet

Finnes på Vinmonopolet

Ølet Two Captains fra Nøgne Ø er også blitt en realitet takket være Norbrygg.

Dette mener vi om Two Captains

Jan Halvor Fjeld leverte dette nemlig som et bidrag til NM i hjemmebrygging i 2010. Ikke bare ble det kåret til årets beste hjemmebrygg, men som premie ble det brygget av Nøgne Ø og gjort kommersielt tilgjengelig i puber, barer og på Vinmonopolet. Ølet ble så populært at det i dag er en del av Nøgne Øs standardutvalg.

Les mer om Nøgne Ø

Til høsten kommer Ringnes Polaris Baltisk Porter på Vinmonopolet. Det er et resultat av at  hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre vant en konkurranse arrangert av Norbrygg og Ringnes. I tillegg finner du øl fra 7 Fjell Bryggeri i Bergen på enkelte Vinmonopol. Sjefsbryggeren på 7 Fjell, Gahr Smith-Gahrsen, er et av de mest aktive medlemmene på Norbrygg-forumet.

Sterkt økende interesse

Siden 1997 har mye forandret seg, både for hjemmebryggerne og for Norbrygg. Utvalget av utstyr, råvarer, informasjon og kunnskap er større enn noen sinne, og interessen for hjemmebrygging bare øker og øker. Denne uken fikk Norbrygg sitt medlem nummer 3000, en fantastisk økning for en av de eldste mat- og drikketradisjonene i Norge.

Denne appen redder hjemmebryggingen

Med arrangementer som NM i hjemmebrygging, Juleølkonkurransen og Bjorleik kommer foreningen til å fortsette å fremme hjemmebryggertradisjon og hjemmebryggerkunst. Samtidig ser Norbrygg fram mot å ønske enda flere medlemmer velkommen i de kommende årene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her