Drikke
Rekordmange hjemmebryggere

Rekordmange hjemmebryggere

Aldri før har flere brygget sitt eget øl. Hjemmebryggerforeningen Norbrygg fikk nylig sitt medlem nummer 3000.
Redaksjonen
11 August 2014 - 10:16

En av landets eldste tradisjoner, hjemmebrygging av øl, er i vinden som aldri før. Det brygges i fjøs, kjellere, kjøkken og på terrasser over hele landet. Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, samler 3000 av de glade bryggerne og er dermed landets største i sitt slag.

Deler kunnskap

Det er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. En viktig del av dette er Norbrygg-forumet (http://forum.norbrygg.no) hvor over 7000 medlemmer stiller spørsmål og deler sin kunnskap. Her finnes svar på de fleste ølrelaterte spørsmål - alt fra hvordan en kommer i gang med hjemmebrygging til hvordan en behandler en gjærkulturen på beste måte.

Lær mer om øl

Foreningen ble startet i 1997 av en vennegjeng som så behovet for å organisere hjemmebryggerne. Samme år ble også det første NM i hjemmebrygging arrangert av Norbrygg. Årets hjemmebrygger det året ble Jens Maudal, et av flere Norbrygg-medlemmer som har gjort hobbyen til sitt levebrød. Maudal er i dag en av to eiere av Haandbryggeriet i Drammen, en av Norges ledende mikrobryggerier.

Les mer om Haandbryggeriet

Finnes på Vinmonopolet

Ølet Two Captains fra Nøgne Ø er også blitt en realitet takket være Norbrygg.

Dette mener vi om Two Captains

Jan Halvor Fjeld leverte dette nemlig som et bidrag til NM i hjemmebrygging i 2010. Ikke bare ble det kåret til årets beste hjemmebrygg, men som premie ble det brygget av Nøgne Ø og gjort kommersielt tilgjengelig i puber, barer og på Vinmonopolet. Ølet ble så populært at det i dag er en del av Nøgne Øs standardutvalg.

Les mer om Nøgne Ø

Til høsten kommer Ringnes Polaris Baltisk Porter på Vinmonopolet. Det er et resultat av at  hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre vant en konkurranse arrangert av Norbrygg og Ringnes. I tillegg finner du øl fra 7 Fjell Bryggeri i Bergen på enkelte Vinmonopol. Sjefsbryggeren på 7 Fjell, Gahr Smith-Gahrsen, er et av de mest aktive medlemmene på Norbrygg-forumet.

Sterkt økende interesse

Siden 1997 har mye forandret seg, både for hjemmebryggerne og for Norbrygg. Utvalget av utstyr, råvarer, informasjon og kunnskap er større enn noen sinne, og interessen for hjemmebrygging bare øker og øker. Denne uken fikk Norbrygg sitt medlem nummer 3000, en fantastisk økning for en av de eldste mat- og drikketradisjonene i Norge.

Denne appen redder hjemmebryggingen

Med arrangementer som NM i hjemmebrygging, Juleølkonkurransen og Bjorleik kommer foreningen til å fortsette å fremme hjemmebryggertradisjon og hjemmebryggerkunst. Samtidig ser Norbrygg fram mot å ønske enda flere medlemmer velkommen i de kommende årene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her