Drikke
Rekordmange hjemmebryggere

Rekordmange hjemmebryggere

Aldri før har flere brygget sitt eget øl. Hjemmebryggerforeningen Norbrygg fikk nylig sitt medlem nummer 3000.
Redaksjonen
11 August 2014 - 09:16

En av landets eldste tradisjoner, hjemmebrygging av øl, er i vinden som aldri før. Det brygges i fjøs, kjellere, kjøkken og på terrasser over hele landet. Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, samler 3000 av de glade bryggerne og er dermed landets største i sitt slag.

Deler kunnskap

Det er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. En viktig del av dette er Norbrygg-forumet (http://forum.norbrygg.no) hvor over 7000 medlemmer stiller spørsmål og deler sin kunnskap. Her finnes svar på de fleste ølrelaterte spørsmål - alt fra hvordan en kommer i gang med hjemmebrygging til hvordan en behandler en gjærkulturen på beste måte.

Lær mer om øl

Foreningen ble startet i 1997 av en vennegjeng som så behovet for å organisere hjemmebryggerne. Samme år ble også det første NM i hjemmebrygging arrangert av Norbrygg. Årets hjemmebrygger det året ble Jens Maudal, et av flere Norbrygg-medlemmer som har gjort hobbyen til sitt levebrød. Maudal er i dag en av to eiere av Haandbryggeriet i Drammen, en av Norges ledende mikrobryggerier.

Les mer om Haandbryggeriet

Finnes på Vinmonopolet

Ølet Two Captains fra Nøgne Ø er også blitt en realitet takket være Norbrygg.

Dette mener vi om Two Captains

Jan Halvor Fjeld leverte dette nemlig som et bidrag til NM i hjemmebrygging i 2010. Ikke bare ble det kåret til årets beste hjemmebrygg, men som premie ble det brygget av Nøgne Ø og gjort kommersielt tilgjengelig i puber, barer og på Vinmonopolet. Ølet ble så populært at det i dag er en del av Nøgne Øs standardutvalg.

Les mer om Nøgne Ø

Til høsten kommer Ringnes Polaris Baltisk Porter på Vinmonopolet. Det er et resultat av at  hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre vant en konkurranse arrangert av Norbrygg og Ringnes. I tillegg finner du øl fra 7 Fjell Bryggeri i Bergen på enkelte Vinmonopol. Sjefsbryggeren på 7 Fjell, Gahr Smith-Gahrsen, er et av de mest aktive medlemmene på Norbrygg-forumet.

Sterkt økende interesse

Siden 1997 har mye forandret seg, både for hjemmebryggerne og for Norbrygg. Utvalget av utstyr, råvarer, informasjon og kunnskap er større enn noen sinne, og interessen for hjemmebrygging bare øker og øker. Denne uken fikk Norbrygg sitt medlem nummer 3000, en fantastisk økning for en av de eldste mat- og drikketradisjonene i Norge.

Denne appen redder hjemmebryggingen

Med arrangementer som NM i hjemmebrygging, Juleølkonkurransen og Bjorleik kommer foreningen til å fortsette å fremme hjemmebryggertradisjon og hjemmebryggerkunst. Samtidig ser Norbrygg fram mot å ønske enda flere medlemmer velkommen i de kommende årene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her