Ren smaksbombe

At økologisk ikke er synonymt med høy pris er ukens vin et strålende bevis på. Spesielt siden den er en virkelig godbit for den som liker en kraftig hvitvin som til og med kan overta rollen til en rødvin. Kanskje en liten forsmak på sydenturen, eller det forestående sommer-OL, for bedre vin enn dette er vanskelig å finne på turiststedene.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Interessen for økologiske produkter er økende. Vin er intet unntak. Når vi kan kjøpe vellagete og velsmakende økologiske viner til under hundrelappen, begynner slik vin å bli et reelt alternativ. Greske Tsantali Assyrtiko 2004 (20461) er ikke bare produsert etter økologiske prinsipper (ikke godkjent av Debio, men av den greske parallellen), men er i tillegg en vin med karakter.

Her får du masse deilig søt gul frukt som aprikos og sitrus samt et finstemt mineralpreg som kan minne om smør, god fylde og fedme, samt fine syrer holder all fruktsødmen på plass, deilig sitrusbitterhet i finishen. Denne vinen tåler mye smak i maten, både krydder og røykte aromaer. Og er et flott alternativ for de som ikke vil ha rødvin til grillmaten.

Vinens særpreg kommer først og fremst av druen assyrtiko som uomtvistelig er Hellas' største hvitvinsdrue. Den er dessuten unik for dette landet. Og trolig kom den først til øya Santorini, brakt dit av fønikerne for 3600 år siden. Her demonstrerer den til fulle sin høye toleranse for ekstreme klimatiske forhold som tørke og sterk vind. Dens unike egenskap er imidlertid at Til tross for disse forholdene som normalt ikke evner å gi druer til det vi forbinder med en frisk og fruktig hvitvin, har assyrtiko en egenskap som gjør at syrene forblir upåvirket av høy modningsgrad.

Den har dessuten høyt innhold av fenoler som primært assosieres med rødvin. Det skyldes det tykke skallet som også gjør at den ikke angripes så lett av typiske druesykdommer. Selv om Santorini gir de mest karakterfulle assyrtiko-vinene, gir druen gode resultater også andre steder i Hellas. Blant annet i Halkidiki som ligger nordøst i landet. Her holder Tsantali hus - Hellas' største produsent av kvalitetsvin.

Tsantali begynte allerede i 1997 å konvertere vinmarkene sine til økologisk jordbruk. I dag er i alt 100 hektar av Tsantalis egne vinmarker økologiske. Størstedelen befinner seg på Mount Athos, som er den østligste av de tre halvøyene Halkidiki består av. Mount Athos skiller seg veldig fra de to andre halvøyene siden hele området er reservert for de mange munkeordenene under den gresk-ortodokse kirke som holder hus her. Kvinner har ikke adgang til Mount Athos. Tsantali har lenge hatt ansvaret for druedykingen og vinproduksjonen på Mount Athos - selvsagt i samarbeid med munkene, og nå er altså samtlige 80 hektar økologiske.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen