Ren vin til god pris

Ukens vin er som en sommerdag i skogen breddfull som den er av røde og mørke skogsbær. At den i tillegg er laget av de reneste råvarer, gjør nytelsen enda større. Og enda mer til når du vet at den er gunstig priset.

Solferino 2005 (14343)  er laget av økologisk dyrkete druer av Rioja-produsenten Viña Ijalba som har i alt 70 hektar vinmarker som har vært "rene" siden 1994. For at en vinmark skal bli godkjent for øko-druer må den gjennom en renselsesprosess som tar to år hvor kun naturlig og godkjent gjødsel og udyrskontroll kan brukes.

Denne vinen har fått det spanske godkjenningsstempelet for slike produkter, men ikke det norske Debios Ø-merke. Det er sikkert bare snakk om tid, for de aller fleste økologiske godkjenningsordningene er samkjørte gjennom en internasjonal paraplyorganisasjon, og er et produkt godkjent et sted, er det mer snakk om proforma for at det skal godkjennes i et annet land. Men økologisk produksjon er seriøst og nøye regulert, derfor må alt som skal få Debio-merket gjennom de samme kontrollene.

For Solferino er laget etter øko-boken. Kun naturlig gjødsel som kumøkk fra øko-godkjent dyrehold. Og selvsagt bare godkjente systemer for bekjempelse av udyr. Det vanligste er å bruke såkalte sex traps hvor hanndyrene lokkes med odørene fra hunnene, dessuten må det sørges for at likevekten i næringskjeden er tilstede, at udyr som spiser hverandre er i riktig mengde i forhold til hverandre. Dessuten satses det på å følge tradisjonelle, altså før-industrielle, metoder i vinmarken hvilket innebærer mest mulig manuelt arbeid. Jordsmonnet i vinmarkene er dessuten av en slik beskaffenhet at det gir naturlig lave avlinger hvilket sikrer god konsentrasjon i den ferdige vinen.

Økologiske produkter, også viner, er blitt skjelt ut for at de er for dyre, men den tiden er tydeligvis forbi, for Solferino 2001 er en meget god vin til prisen. Innbydende duft av røde og mørke skogsbær, kirsebær samt snev av krydder. Smaken er ung og saftig med god friskhet og fruktighet og fine men runde tanniner. Årsaken til at denne Rioja-vinen er så lite Rioja-aktig er ikke primært det faktum at den er økologisk men måten den er laget på.

Fremstillingsmetoden er macération carbonique som innebærer at gjæringen skjer med helle og ikke knuste druer. Dermed blir tanninuttrekket lavere og vinen bløtere og mer bærpreget. En metode som er mye brukt i for beaujolais og i Sør-Frankrike. Derfor ligner Solferino mer på vinene derfra enn fra Rioja. Dessuten mangler den helt det karakteristiske vaniljepreget som vi forbinder med Rioja-viner. Den har ikke vært innom fat og heller ikke hatt noen ettermodning i flaske som er lovbestemt for Rioja crianza, reserva og gran reserva. For å øke den nostalgiske verdien er dessuten druene fottråkket slik tradisjonen har vært i Rioja siden tidenes morgen. Og alt dette er altså ditt for bare hundrelappen.

En perfekt sommervin som bør serveres lettere avkjølt med eller uten mat (og den passer til et bredt utvalg av sommerlige retter). Solferino er for øvrig laget for å drikkes mens den er ung og forførende. Det vil si frem til tidlig høst.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Solferino 2005 (14343) . Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen