Rent bord for norske akevitter

Norske akevitter danket ut både russisk vodka og meksikansk tequila i verdens mest anerkjente brennevinskonkurranse. Gammel Opland stakk av med seieren, som første akevitt noensinne.

Oslo (NW): International Spirits Challenge arrangeres i England hvert år, og er Europas mest prestisjefylte konkurranse for brennevinsprodusenter. Det er derfor en meget fornøyd destillatør Halvor Heuch i Arcus Produkter som kan skåle for seieren.

- Trofeet i International Spirits Challenge henger høyest i brennevinsverden, og har aldri tidligere blitt tildelt en akevitt, sier Heuch.

Flere medaljer
Juryformannen, den kjente brennevinseksperten Nicholas Faith, forteller at det ikke var noen tvil om hvilket brennevin som utmerket seg spesielt i konkurransen.

- Da vi smakte Gammel Opland tenkte vi umiddelbart "trofé!", sier han til tidsskriftet Wine & Spirits. Faith karakteriserer Gammel Opland som svært kompleks, frisk og krydret i smaken.

Akevittene konkurrerte i en bredt sammensatt kategori med en rekke sorter lyst brennevin. Både vodkamerker og tequilaer var blant konkurrentene, men det var akevittene som stjal showet. Fagjuryen bruker blant annet uttrykk som "sensasjonelt", "en triumf", "stjernekvalitet" og "en åpenbaring" om de norske akevittene. Gullmedalje ble tildelt norske Simers Taffel, mens Simers Oslo og Balder begge fikk sølvmedalje. En eplevodka fikk utmerkelsen Seal of Approval.

Gammel Opland
Halvor Heuch i Arcus opplyser at Gammel Opland er, som navnet antyder, laget etter en svært gammel oppskrift. Resepturen stammer fra 1891.

- Resepturen er litt atypisk i forhold til andre akevitter, i den forstand at det er relativt lite karve i Gammel Opland. Den er lagret på gamle eikefat og er godt avrundet i smaken. Gammel Opland passer kanskje spesielt godt til en klassisk lutefiskmiddag, sier Heuch.

Gammel Opland har også tidligere høstet mye heder. I 1999 stakk den av med topplasseringen i Verdensmesterskapet for akevitter, det såkalte Nordisk Akevittmesterskap, som gikk av stabelen i Drammen.

Foto. Maren Synnevåg - Newswire og Arcus Produkter

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen