Rent frukteliksir

Rhônes søte viner kommer i skyggen av de tørre. Det er det ingen grunn til.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Både Beaumes-de-Venise og Rasteau er kjent for sine tørre røde Côte-du-Rhône-Villages. De søte utgavene er mindre kjent men like fullt interessante for den som har sans for det søte. I motsetning til Frankrikes edle søtviner som sauternes og de fra Loire og Alsace, er Rhône-utgavene oppspritet.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Internasjonal appell
Det for oss ikke-franske noe forvirrende begrepet vin doux naturel, naturlig søt vin, som betyr at gjæringen stoppes med tilsetting av druesprit før vinen tappes i flasker og lagres videre.

De to landsbyene lager imidlertid vidt forskjellige vintyper. Mens den søte røde Rasteau er forbeholdt hjemmemarkedet, har Muscat de Beaumes-de-Venise større internasjonal appell.

Siden romertiden
Druen er muscat blanc à petits grains som regnes som den edleste av muscatdruene. Den er mindre produktiv, først og fremst ved at hver drue inneholder mindre saft, men også pr plante. Dessuten er aromaene mer raffinerte med mer krydder og en touch av appelsin i tillegg til de uttalte tropiske frukttonene.

Den antas dessuten å være den aller eldste kjente vindrue. Den har vært dyrket i Frankrike siden romerne og har siden nytt stor popularitet, om enn i sykluser.

Muscat de Beaumes-de-Venise som har flere hundre år lange tradisjoner fra vinmarkene som strekker seg opp mot fjellkjeden, hadde sin siste topp på åttitallet. Deretter har det vært stille. Nå er det bare søtviner i den germanske tradisjonen som etterspørres.

Fortryllende muscat
Men Muscat de Beaumes-de-Venise fortjener fornyet oppmerksomhet. Den er nemlig en akkurat passe søt vin, med minimum 110 gram sukker. Alkoholinnholdet på 15 prosent er ikke mer enn at det oppleves som godt integrert. Det stikker ikke ut slik tilfellet kan være for enkelte unge portviner - for eksempel.

Dessuten er den et rent frukteliksir - uten forstyrrende fat aromaer eller oksidert preg. Derfor er den som skapt for moderne desserter basert på frukt. Rhône-produsenten J. Vidal-Fleury sin utgave i 2005-årgang er aldeles fortryllende og en meget god representant for kategorien.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Vidal-Fleury Muscat Beaumes de Venise 2010

Produsent:
J. Vidal-Fleury
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.370l
Land:
Frankrike
Område:
Muscat de Beaumes-De-Venise
Pris:
148,90 kr
Varenummer:
5043501
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen