Rimelig bordeaux til jul

Ukens vin gir deg utrolig mye ekte smak av Bordeaux for pengene. En ultratradisjonell vin som skapt for årstiden - og for kjelleren. Samt kanskje til glede for en vinelsker nå i disse juletider.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Senhøst og jul er toppsesong for klassiske viner som Bordeaux. Viner som passer til sesongens smaksrike retter av vilt og annet mørt rødt kjøtt, gjerne med gode smaksintense sauser til. Men akk, prisen på slik Bordeaux er ofte høy - veldig høy. Det finnes imidlertid veier utenom. Ukens vin, Ch. Mercier 2004 (41591) , er en av de mest imponerende vinene blant billigbordeauxene. Om du ikke synes den fortjener å kalles billig, hører det med til historien at det ikke er mange viner fra den kanten som koster mindre, og definitivt ingen som er bedre.

Ch. Mercier 2001 er en klassisk bordeaux på den kraftige litt maskuline siden. Ungdommelig solbærduft med innslag av røde bær, cedertre, jordsmonn og stall. I munnen er den stoffrik med gode syrer og tanniner samt tiltalende solbærpreget saftighet. Avslutningen er flott og ettersmaken lang. Et topp vinkjøp som fint kan nytes nå til rike retter med rødt kjøtt fulgt av en saus med en del fedme. Den kan med stort hell legges bort noen år og tåler minst fem års lagring.

Tydelig karakter
Det er nemlig 1997-utgaven et godt bevis på. Selv om årgangene ikke er identiske, 2001 er et hestehode foran den andre, kan vi konkludere med at denne tradisjonelt lagete vinen har et flott potensial. Den har altså ikke sett innsiden av et fat - hvilket er sjelden vare i dag, og i hvert fall for denne type vin. Utpå nyåret erstattes den av 2002-versjonen som er ganske annerledes enn 2001. En vanskelig årgang med mye sykdom, særlig for merlot, stilte krav til vinbonden om å være selektiv. Mercier har kommet godt ut av det. En saftigere og friskere vin enn 2001 med mer røde bær, men fortsatt med de karakteristiske Mercier-aromaene. En fortreffelig matvin til et vidt spekter av retter med rødt kjøtt.

Den har en storebror, Ch. Mercier Cuvée Prestige 2005 (47081) som i motsetning til den første har modnet i fat. Nærmere bestemt i 12 måneder. Stilen er derfor svært annerledes, ikke bare på grunn av eiken, men også på grunn av at druesammensetningen som for prestisjecuvéen er dominert av cabernet sauvignon. Dessuten er årgangene veldig ulike. 2000 omtales ofte som århundrets årgang på grunn av de perfekte klimatiske forholdene. Den er imidlertid noe mer sødmefylt i frukten enn 2001 som for øvrig er terroir-årgangen par excellence siden jordsmonnskarakteren er mer dominerende. Nær sagt selvsagt er det vingårdens beste parseller med de eldste vinstokkene som gir råvare til prestisjecuvéen.

Stort potensial
Fargen er tettere. Duften er parfymert med mye solbær og andre mørke bær, mokka, stall, mørk sjokolade, vanilje, mynte og fat. Smaken er myk og elegant, fyldig med nærmest myke men ikke fraværende tanniner, noe lakris i midten, deretter overtar masse solbær, cedertre og sigar samt stall mot slutten, men alle søtlige aromaer til tross er finishen behagelig frisk. En flott vin til elegante retter, gjerne av vilt. En vin som vil holde i mange år, minst seks-sju. Til orientering er 1990-versjonen i fortsatt meget god form. Noe som borger for at også denne vinen er et meget godt kjøp den høyere prisen til tross.

Bakgrunnen for dette sjenerøse tilbudet er at Mercier ikke tilhører de mest prestisjefylte områdene i Bordeaux. Côte de Bourg ligger litt isolert til på Bordeauxs høyrebredd (sammen med naboen i vest Côte de Blaye) akkurat der Dordogne og Gironde møtes. I vest er det bare jordbruksland på denne siden av floden. Mercier nyter godt av topografien som består av slake sør- og vestvendte skråninger med et veldrenerende jordsmonn av leire og grus, ganske så typisk for Bordeaux. Dessuten har vinene et relativt høyt innhold av cabernetdruer til å være på denne siden av elven. Høyrebredden er som kjent merlotland. I den ueika vinen er det dessuten 15 prosent malbec fra 35 år gamle vinplanter som i følge produsenten setter et veldig karakteristisk preg som kan påminne om trevirke og vanilje.

Økologisk dyrking
Men Mercier er vel så mye mennesker som vin siden familien Chety kan skryte av å ha dyrket druer på samme sted gjennom 13 generasjoner. I 1698 startet det, og sistemann ut er Christophe som følger opp faren Philippes intensjoner om å lage god vin. For drøyt tjue år siden fikk han de første utmerkelser, og siden den gang er det blitt mange. Ti år senere introduserte han økologiske prinsipper i druedyrkingen noe som på de kanter var nærmest ukjent (og er det fortsatt i stor grad).

For å unngå bruk av sprøytemidler, overvåkes vinmarkene med avansert teknologi som blant annet værstasjoner. Dessuten brukes naturlige hjelpemidler som såkalte nyttige insekter og sexfeller (sender ut brunstaktige signaler til skadedyrene). Gjødsling er også svært begrenset og kun med tillatte produkter siden naturlig lav avling er et uttalt mål. Gjennomsnittet i Merciers vinmarker med fra 10-55 år gamle vinstokker ligger derfor på 45 hl/ha. Omsatt i utbytte pr plante tilsvarer dette omtrent 1,25 kilo druer, noe som er på nivå med de mest ambisiøst drevne vinmarkene.

Det eneste som bryter litt med den romantiske siden av det økologiske jordbruket er at druene høstes med maskiner. Trøsten er at de sorteres manuelt før stilkene fjernes og gjæringen kan igangsettes. Uansett har ikke det faktum gitt seg utslag i merkbar negativ retning.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen