Rimelig i begge kulører

Mange har vendt ryggen til Bulgaria som kilde til den daglige rødvinen. Og det er dumt for dette landet er fortsatt kilde til svært rimelige viner. Enten du ønsker noe å nippe til foran peisen eller sammen med mat.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2003 - 02:01

Den bulgarske vineksporten har falt som en stein de siste fem-seks årene etter en fantastisk vekstperiode hvor landet var vår største kilde til rimelig vin. Manglende intern styring, les mafiose tilstander, skapte hindringer for investeringer i så vel vinmarker som i vinkjellere. Renommeet sviktet og etterspørselen med det. Domaine Boyar har gjennom hele denne vanskelige perioden hatt en sterk stilling på eksportmarkedet. Årsaken er nok et tydelig kvalitetskonsept med lite østeuropeisk preg. Samt en vilje og evne til å investere.

God kombinasjon
For tiden er denne produsenten tilgjengelig i Norge med to nye produkter, en rød og en hvit vin, som begge er meget gode kjøp i sine respektive kategorier. Begge kommer fra Domaine Boyars nyeste investering, Blueridge, som er ikke bare landets men også hele Sentral-Euopas mest avanserte vinfremstillingsenhet med en kapasitet på 10 millioner liter. Råstoffet hentes fra 1000 hektar vinmarker hvorav 200 er tre år og derfor ennå ikke er klare for å nyttes. Alle druene plukkes for hånd. Australsk knowhow står bak Blueridge-anlegget som ligger i en av Bulgarias beste klimaer  for internasjonale druer, nemlig Sliven, i den østre delen.

Suksessen for Blueridge har ikke latt vente på seg på det internasjonale markedet. Forklaringen er ganske enkel. Vinene er moderne men med et klassisk tilsnitt, altså ikke for søte, samtidig som altså prisen er gunstig. En kombinasjon som det sjelden er noen garanti for i denne prisklassen.

Vellykket hvitt
Den røde Blueridge Merlot 2001 (34485) er ung og litt rustikk i stilen med kirsebær, solbær og skogsbær som fruktelementer samt litt sjokolade, anis, lakris og eukalyptus  på kryddersiden. Gode syrer og tanniner. I det hele tatt bra kraft og et godt kjøp. Og en svært god kandidat til enklere kjøttretter.

Den hvite Blueridge kan bli en slager for den forhåpentligvis nært forestående varmere årstid. Blueridge Chardonnay 2001 (50070) har fin frisk duft med innslag av sitrus, tropisk frukt, mineraler og smør. Smaken følger opp med fin friskhet, bra fedme, smøraktig preg i midtfasen og god sødme mot slutten, i retning søt sitrus. Veldig bra hvitvin i det rimeligere sjiktet med bredt bruksområde, salater, fisk, skalldyr, lyst kjøtt og selvsagt når du bare har lyst på et glass hvitvin.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her