Rimelige bobler til den store dagen

Her får du innkjøpstips til nasjonaldagens mest feststemte øyeblikk. Enten du liker den knusktørre eller den mykere stilen.
Aase E. Jacobsen
11 Mai 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

17. mai er dagen for bobler. Og da helst champagne. For ingen annen drikke er så fleksibel når det gjelder når på døgnet den serveres. Det går meget vel an å nyte et glass champagne til frokost. Like godt smaker det med et glass midt på dagen, gjerne med litt fingermat, for god vin kommer aller best til sin rett sammen med mat. Selv etter et stort måltid som er avsluttet med kaffe og tilbehør er champagne det beste du kan servere.

Superforfriskende
Det eneste som ikke anbefales er et glass champagne som avslutning på en lang 17. mai - med mindre formålet er å øke temperaturen før lakenene inntas. Champagnens effekt er ikke oppskrytt. Det eneste aberet er prisen. For to hundre kroner får du mye god vin uten bobler, og de aller rimeligste champagnene mangler ofte raffinementet som du bør forvente når du først tar på deg spanderbuksene.

Det var inntil nå, for fra og med mai måned fikk pollisten et gullkantet tilskudd i form av en fantastisk prisgunstig champagne. Tarlant Brut Zero (46738) er altså ikke bare rimelig men i tillegg en meget god champagne.

Ung frisk duft med noe brødbakst og et fint mineralpreg. Anslaget er fruktig med fine syrer og bobler, relativt tørr med syrlige epler og grapefrukt i finishen. Superforfriskende aperitiff og deilig følge til fingermat, gjerne med litt fedme som spekemat og kanapéer med andeleverterrine. Eller til en sjømatbasert forrett med kremet saus.

Håndverksfilosofi
Tarlant Brut Zerolages av Tarlant-familien som med en totalproduksjon på 100.000 flasker er en av de virkelig små aktørene. Tarlant som har dyrket druer siden 1687 bruker kun druer fra egne vinmarker. De 13 hektarene fordelt på 40 parseller i rundt landsbyen Oeuilly i Marne-dalen representerer et stort mangfold. Først og fremst siden høyde og eksponering er ulik men også fordi jordsmonnet varierer fra "sterke" typer som krittholdig kalk, kalkstein og kalkholdig leirjord til lettere typer som sand og avleiringsjord.

Tradisjonelt sett er dette hjemsted for pinot meunier, den minst lagringsdyktige av de tre champagnedruene og av den grunn ikke så høyt ansett som de to andre, pinot noir og chardonnay. Men det hindrer ikke Tarlant å dyrke samtlige i sine vinmarker. Tarlant Brut Zeros resept er derfor en tredel av hver.

Håndverksfilosofien til dette huset understrekes både av at det meste av arbeidet er manuelt. Også den såkalte remuage, prosessen med å dreie flaskene et ørlite hakk med faste mellomrom før flasken skal omkorkes og doseres. Akkurat dette siste trinnet har vår vin altså ikke vært utsatt for siden den er såkalt zero dosage. Derfor er den også knusk tørr. Dessuten er den fortsatt ung siden den er en blanding av basisviner fra 2000 med et mindre innslag av 1999 og 1998.

Mer sødme
Ung knusk tørr champagne er imidlertid for den viderekomne. Derfor er den 25 kroner dyrere Drappier Carte Blanche Brut (30532) perfekt for den som trenger litt mer sødme for å møte de ofte markante syrene i en ung champagne. Selv om den er rundere, tilhører den ikke de aller "søteste" av de tørre (brut). 10 gram restsukker er faktisk et optimalt nivå for en tørr champagne. Ved høyere nivå (opp til 15 gram) kan ofte fruktsødmen i ettersmaken bli for uttalt, spesielt hvis du skal nyte champagnen som aperitiff. Og det er jo det de fleste gjør.

Men Drappier Carte Blanche Brut kan med stort hell nytes sammen med mat. Den er noe søtere også i frukten enn Tarlant og tåler derfor litt vanskelige elementer som salt, sitrusskall, grønne aromaer og krydder.

De Gaulles foretrukne champagne
I enda større grad enn Tarlant kommer Drappier fra en mindre ettertraktet del av Champagne. Det forklarer også den relativt lave prisen. Aube er den sørligste delen av Champagne og ligger ganske isolert fra "hovedfeltet" som består av Montagne de Reims, Côte des Blancs og Marne-dalen. De røde druene dominerer i Aube, og karakteren er først og fremst fruktighet. I motsetning til mer tydelig jordsmonnspreg lenger nord i Montagne de Reims som er pinot noirs paradis. Denne druen står for 70 prosent av Drappier Carte Blanche Brut. Resten er like mye av hver av chardonnay og pinot meuneir.

Drappier tilhører den nederste delen av Champagnes kvalitetsskala. Landsbyen Urville oppnår nemlig bare 80 av 100 mulig prosent. Dette til tross opererer familiebedriften med et strengt kvalitetsregime. Drappier eier 40 hektar med vinmarker i området som de har full kontroll over, noe som ikke er så vanlig i Champagne. For 15 år siden introduserte Drappier økologiske prinsipper i vinmarkene, også det et lite utbredt fenomen i regionen.

Men Drappier er ikke sertifisert biodynamisk produsent siden de har valgt å satse på det beste fra begge verdener. Blant annet er de kritiske til all bruken av kobber som et av biodynamiens hovedvåpen mot meldugg. Videre bruker Drappier omtrent ikke svovel som beskyttelse for den ferdige vinen siden de stoler på vinens innebygde antiseptiske egenskaper. Dette forholdet avsløres gjennom en svakt kobberfarget tone i vinen.

I tillegg kjøper Drappier druer fra 35 hektar i de andre underområdene. Et annet forhold er at den såkalte liqueur d'expédition (sukkertilsetningen under omkorkingen) lagres i eikefat i minst 10 år. Det gjøres for at den skal bli mest mulig konsentrert og at det dermed behøves mindre av den for å gi den riktige balansen i vinen.

Dessuten lages husets rosé etter den såkalte saignée-metoden. Den innebærer at de røde druene får godgjøre seg noen timer før mosten får renne av seg selv. Dermed oppnår den endelige mosten en svært lett rødfarge, eller rettere sagt løkskallfarge. For å tone ned preget av røde bær tilsettes litt hvitvin laget av pinot noir. Resultatet er en frisk og fruktig champagne, Drappier Rosé, brut (42018), med fine toner av røde bær.

Det Drappier er aller mest kjent for, i hvert fall på hjemmebane, er at den var De Gaulles foretrukne champagne. Derfor har han fått en av husets cuvéer oppkalt etter seg. Nå var vel ikke den legendariske franske presidenten noen levemann i samme grad som en annen som har gitt navn til en champagne, nemlig Winston Churchill, men han var kanskje mer opptatt av valuta for pengene. I så måte er Drappier et utmerket valg.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her