Drikke
Ringnes slo ut Kinn i finalen

Ringnes slo ut Kinn i finalen

Det var med så hårfin margin som mulig at Ringnes gikk seirende ut av det høyst uoffisielle NM i øl og mat kombinasjon.
Aase E. Jacobsen
23 September 2014 - 16:00

Ringnes vant nemlig med ett enslig poeng framfor Kinn. Hvilket viser hvor små forskjeller det blir når en større gruppe skal bestemme. Og ikke minst når det har vært jobbet mye med å finne fram til den optimale kombinasjonen av den på forhånd fastsatte finalemenyen og øl fra finalbryggeriene.

Publikum avgjør

Ansvaret for det siste lå hos henholdsvis Sigrid Strætkvern fra Ringnes og Espen Lothe fra Kinn, som begge hadde fått god hjelp av sine respektive ektefeller. 61 ølglade gjester hadde skaffet seg billetter som kvalifiserte til stemmerett i finalen i Bryggeribråk som fant sted på Håndverkerstuene.

 

Etter forretten hadde Ringnes et forsprang på Kinn med 9 poeng. Sistnevntes nytappete juleøl Solsnu av den franske typen bière de garde, ble med sine 10,5 prosent en tanke for alkoholsterkt til elgcarpaccio, revet brunost, hasselnøtter og solbær. Mens Ringnes Juleøl Sterk 2013 som er litt lettere og har fått et mer modent preg, smøg seg godt rundt denne ganske fettfattige retten.

 

Salt og krydder var utfordringen

Hovedretten var en vriompeis. Kraftig saltet og julekrydret langtidsstekt (confit) svineribbe med hvit- og grønnkål og rødvinssaus tilsmakt med sjokolade. Saltet og kraftig nelliksmak var den største utfordringen, og det ble nesten dødt løp mellom Dahls Juleøl Sterk 2013 og Kinns Gamleguten (lys stout).

 

Publikum var mer klare i sin tale når desserten kom på bordet. Konfektkake med bringebær, gulrotsorbet smaksatt med tonkabønne og rømme med sitron og vanilje samt, var ingen lett match, men Kinns Tomasmesse overbeviste flest. Et betydelig mektigere og mer konsentrert øl enn klassikeren Frydenlund Bokkøl som er mer elegant og vinøst.

 

Men ikke nok til at Kinn kunne ta fra Ringnes ettpoengseieren. Interessen for oppfølgeren av årets Bryggeribråk er stor. Planene for neste års runde legges snart.

 

For første gang

Konkurransen er en ide fra Håndverkerstuenes daglige leder Hans Tryggvasson.

Les mer om hvordan det jobbes på Håndverkerstuene

Det er første gang dette gjennomføres i Norge – og visstnok noe annet sted. Årets konkurranse har hatt landets mest toneangivende bryggerier som deltakere: Austmann, Haandbryggeriet, Kinn, Ægir, Nøgne Ø, Lervig, Aass og Ringnes.

Bryggeribråk ble organisert gjennom fire innledende runder, dernest to semifinaler hvor vinnerne herfra til slutt møttes i en finale. Regien har vært den samme ved at bryggeriene selv foreslår øl til en treretters meny som kjøkkensjef Per Erik Lindblad på Håndverkerstuene har komponert. Publikum smaker og stemmer over hvilket øl som passer best. Bryggeriet som får flest stemmer både for hver rett og totalt vinner.

Foto: Julie H. Amundsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her