Drikke
Ringnes slo ut Kinn i finalen

Ringnes slo ut Kinn i finalen

Det var med så hårfin margin som mulig at Ringnes gikk seirende ut av det høyst uoffisielle NM i øl og mat kombinasjon.
Aase E. Jacobsen
23 September 2014 - 15:00

Ringnes vant nemlig med ett enslig poeng framfor Kinn. Hvilket viser hvor små forskjeller det blir når en større gruppe skal bestemme. Og ikke minst når det har vært jobbet mye med å finne fram til den optimale kombinasjonen av den på forhånd fastsatte finalemenyen og øl fra finalbryggeriene.

Publikum avgjør

Ansvaret for det siste lå hos henholdsvis Sigrid Strætkvern fra Ringnes og Espen Lothe fra Kinn, som begge hadde fått god hjelp av sine respektive ektefeller. 61 ølglade gjester hadde skaffet seg billetter som kvalifiserte til stemmerett i finalen i Bryggeribråk som fant sted på Håndverkerstuene.

 

Etter forretten hadde Ringnes et forsprang på Kinn med 9 poeng. Sistnevntes nytappete juleøl Solsnu av den franske typen bière de garde, ble med sine 10,5 prosent en tanke for alkoholsterkt til elgcarpaccio, revet brunost, hasselnøtter og solbær. Mens Ringnes Juleøl Sterk 2013 som er litt lettere og har fått et mer modent preg, smøg seg godt rundt denne ganske fettfattige retten.

 

Salt og krydder var utfordringen

Hovedretten var en vriompeis. Kraftig saltet og julekrydret langtidsstekt (confit) svineribbe med hvit- og grønnkål og rødvinssaus tilsmakt med sjokolade. Saltet og kraftig nelliksmak var den største utfordringen, og det ble nesten dødt løp mellom Dahls Juleøl Sterk 2013 og Kinns Gamleguten (lys stout).

 

Publikum var mer klare i sin tale når desserten kom på bordet. Konfektkake med bringebær, gulrotsorbet smaksatt med tonkabønne og rømme med sitron og vanilje samt, var ingen lett match, men Kinns Tomasmesse overbeviste flest. Et betydelig mektigere og mer konsentrert øl enn klassikeren Frydenlund Bokkøl som er mer elegant og vinøst.

 

Men ikke nok til at Kinn kunne ta fra Ringnes ettpoengseieren. Interessen for oppfølgeren av årets Bryggeribråk er stor. Planene for neste års runde legges snart.

 

For første gang

Konkurransen er en ide fra Håndverkerstuenes daglige leder Hans Tryggvasson.

Les mer om hvordan det jobbes på Håndverkerstuene

Det er første gang dette gjennomføres i Norge – og visstnok noe annet sted. Årets konkurranse har hatt landets mest toneangivende bryggerier som deltakere: Austmann, Haandbryggeriet, Kinn, Ægir, Nøgne Ø, Lervig, Aass og Ringnes.

Bryggeribråk ble organisert gjennom fire innledende runder, dernest to semifinaler hvor vinnerne herfra til slutt møttes i en finale. Regien har vært den samme ved at bryggeriene selv foreslår øl til en treretters meny som kjøkkensjef Per Erik Lindblad på Håndverkerstuene har komponert. Publikum smaker og stemmer over hvilket øl som passer best. Bryggeriet som får flest stemmer både for hver rett og totalt vinner.

Foto: Julie H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her