Ringnes slo ut Kinn i finalen

Ringnes slo ut Kinn i finalen

Det var med så hårfin margin som mulig at Ringnes gikk seirende ut av det høyst uoffisielle NM i øl og mat kombinasjon.

Ringnes vant nemlig med ett enslig poeng framfor Kinn. Hvilket viser hvor små forskjeller det blir når en større gruppe skal bestemme. Og ikke minst når det har vært jobbet mye med å finne fram til den optimale kombinasjonen av den på forhånd fastsatte finalemenyen og øl fra finalbryggeriene.

Publikum avgjør

Ansvaret for det siste lå hos henholdsvis Sigrid Strætkvern fra Ringnes og Espen Lothe fra Kinn, som begge hadde fått god hjelp av sine respektive ektefeller. 61 ølglade gjester hadde skaffet seg billetter som kvalifiserte til stemmerett i finalen i Bryggeribråk som fant sted på Håndverkerstuene .

 

Etter forretten hadde Ringnes et forsprang på Kinn med 9 poeng. Sistnevntes nytappete juleøl Solsnu av den franske typen bière de garde, ble med sine 10,5 prosent en tanke for alkoholsterkt til elgcarpaccio, revet brunost, hasselnøtter og solbær. Mens Ringnes Juleøl Sterk 2013 som er litt lettere og har fått et mer modent preg, smøg seg godt rundt denne ganske fettfattige retten.

 

Salt og krydder var utfordringen

Hovedretten var en vriompeis. Kraftig saltet og julekrydret langtidsstekt (confit) svineribbe med hvit- og grønnkål og rødvinssaus tilsmakt med sjokolade. Saltet og kraftig nelliksmak var den største utfordringen, og det ble nesten dødt løp mellom Dahls Juleøl Sterk 2013 og Kinns Gamleguten (lys stout).

 

Publikum var mer klare i sin tale når desserten kom på bordet. Konfektkake med bringebær, gulrotsorbet smaksatt med tonkabønne og rømme med sitron og vanilje samt, var ingen lett match, men Kinns Tomasmesse overbeviste flest. Et betydelig mektigere og mer konsentrert øl enn klassikeren Frydenlund Bokkøl som er mer elegant og vinøst.

 

Men ikke nok til at Kinn kunne ta fra Ringnes ettpoengseieren. Interessen for oppfølgeren av årets Bryggeribråk er stor. Planene for neste års runde legges snart.

 

For første gang

Konkurransen er en ide fra Håndverkerstuenes daglige leder Hans Tryggvasson.

Les mer om hvordan det jobbes på Håndverkerstuene

Det er første gang dette gjennomføres i Norge – og visstnok noe annet sted. Årets konkurranse har hatt landets mest toneangivende bryggerier som deltakere: Austmann, Haandbryggeriet, Kinn, Ægir, Nøgne Ø, Lervig, Aass og Ringnes.

Bryggeribråk ble organisert gjennom fire innledende runder, dernest to semifinaler hvor vinnerne herfra til slutt møttes i en finale. Regien har vært den samme ved at bryggeriene selv foreslår øl til en treretters meny som kjøkkensjef Per Erik Lindblad på Håndverkerstuene har komponert. Publikum smaker og stemmer over hvilket øl som passer best. Bryggeriet som får flest stemmer både for hver rett og totalt vinner.

Foto: Julie H. Amundsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen