Rioja-kupp

Denne måneden byr vi på en rioja reserva som overgår mang en gran reserva i kvalitet.

Marqués de Vitoria Reserva 1998 koster bare 115 kroner på flyplassen mot 157 kroner på polet ( Marqués de Vitoria Reserva 2007 (13003) ). Men i tillegg til besparelsen får du en usedvanlig raffinert rioja med moden skogsbærkarakter, deilig friskhet og fine myke tanniner.

En drøm til gode retter med kjøtt av okse, lam eller elg, og gjerne av edleste sort, som ytre- eller indrefilet. Denne flotte vinen er dessuten en fin kandidat for vinkjelleren. Minst fem år vil den kunne lagres der forutsatt at forholdene er optimale.

Først med økologisk
Den kommer fra den baskiske delen av det tredelte Rioja, nemlig Rioja Alavesa . Som har Vitoria som hovedstad, et navn som gjenspeiles i bodegaens navn siden markien av Vitoria satset på vinfremstilling etter et lengre opphold i Chile på slutten av 1800-tallet.

I dag eies bodegaen av Faustino, og er gigantens prestisjeprosjekt. Marqués de Vitoria var for øvrig den første riojabodegaen som prøvde seg på økologisk dyrking . Foreløpig er bare seks av bodegaens totalt 106 hektar økologiske.

Som gran reserva
Vår vin er konvensjonelt dyrket, men henter sine druer fra 30 år gamle vinstokker som vokser i Alavesas gunstige forhold. Vinmarkene ligger i bølgende landskap ved en høyde mellom 400 og 600 m.o.h. Her er det store nok temperatursvingninger mellom natt og dag til å sikre god balanse mellom syre og sukker i druene.

Og vår vin kjennetegnes nettopp av flott syre og kjølig frukt. Et aromabilde som skapt for lang lagring. For 115 kroner får du en vin som er perfekt moden (men som altså tåler lengre lagring), takket være to år i nye franske eikefat og deretter nesten fem års flaskemodning. Som dessuten mer enn tilfredsstiller kravene til en gran reserva. Og ikke minst overgår mang en gran reserva rent kvalitetsmessig.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen