Robert best-i-test

Robert Lie er landets dyktigste vinkelner etter en knepen seier i NM sist helg. Dermed kan han smykke seg med tittelen dobbel norgesmester.
Aase E. Jacobsen
29 Mars 2004 - 17:04

Regjerende norgesmester Robert Lie, for tiden sommelier på topprestauranten The Square i London, gjorde det igjen og har nå befestet posisjonen som best-i-test innen vinkelnerkunsten. Han vant knepent i finalen i NM for vinkelnere 2004 som gikk i Stavanger sist helg. På andreplass kom Dan Lystad, Le Canard i Oslo, på tredje Ørjan Lundmark, Svendgårds i Bodø og på fjerde Trude Rinaldo, Café de France i Stavanger.

Robert gjorde en meget god innsats i sin tredje vinkelnerkonkurranse overhodet. Å vinne over veteranen og sin tidligere læremester Dan Lystad er selvsagt en bragd. - Det er helt tydelig å se at det generelle kunnskapsnivået for konkurransen stiger fra år til år, og det lover godt for norske vinkelneres resultater i internasjonale konkurranser, understreker Remi Madsen, president i Den Norske Vinkelnerforening som er arrangør av mesterskapet.

For det er ikke bare teoretiske kunnskaper kandidatene blir målt på. Hele konkurransen foregår på engelsk, både skriftlig og muntlig. Og det er mange små detaljer som skal stemme før en vinner kan kåres. - Noen småfeil og du er ute, forklarer Madsen som har svært lang erfaring som dommer i både nasjonale og internasjonale vinkelnerkonkurranser.

NM for vinkelnere er todelt. I semifinalen skal kandidatene gjennom en skriftlig teoretisk prøve samt vinsmaking. Dernest skal en flaske champagne åpnes på perfekt vis. Til finalen går de tre beste. I år ble det altså fire kandidater da nummer tre og fire hadde identisk skår. Finalen som foregår for åpen scene med publikum omfatter følgende øvelser: En kunnskapsquiz, dekantering, vinsetting av meny samt blindsmaking av tre viner og fem brennevin.

Premiebordet for finalistene var rikholdig med mange gode viner. Førstepremien er imidlertid en tur til Torres i Penedes, Spania. Samtlige finalister er også invitert til Antinori i Toscana.

Dommerpanelet bestod av Arne Ronold, Remi Madsen, Geir Gjerdrum, Tore Bruland, Karl-Marius Lillevik, Craig Whitson og Aase E. Jacobsen.

Norske vinkelnere ligger ikke på latsiden dette året, for Dan Lystad skal representere Norge i Trophée Ruinart i juni og VM i Aten i oktober. Sammen med Robert Lie er han vår kandidat i nordisk i Stockholm i november. Dan Lystad regner imidlertid med at dette var hans siste norgesmesterskap, men så har han vært med siden starten og vant både i 2001 og 2002.

Ansvarlig for arrangementet i foreningen er Knut-Espen Misje med god hjelp av Turid Olsen og Heidi Bjørklund.

Styret i Den Norske Vinkelnerforening ønsker å rette en takk til alle som har bidratt til at NM for vinkelnere blir en suksess. Vi setter stor pris på den velviljen vi møter. Vi takker for flotte premier og spennende produkter til smaking under semifinalen og finalen, for ikke å glemme banketten.
 
Hovedsponsor:
Ekjord med Torres
Strøm med Moët & Chandon og Antinori
 
Arcus
Amka / Saga Trading
Best Buys
Engelstad
Diageo
Gaia Wine & Spirits
Haugen-Gruppen
Moestue Grape Selections
Knut-Espen Misjes vinimport

Foto: Eva Brænd

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her