Robust storebror

Ukens vin er en kraftig storebror til en av landets mestselgende hvitviner som tok hele Norge med storm sist sommer både i flaske og i boks.
Redaksjonen
04 April 2000 - 20:34

Ja, du gjetter kanskje riktig, at det er den hvite Tariquet vi sikter til. Og at den arbeidsomme eieren bak, Yves Grassa, har noe rødt på gang. Domaine de Caillaubert heter vingården han kjøpte for 11 år siden og som nå etter hvert er beplantet med 25 år gamle vinstokker, av typene tannat, cabernet franc og merlot.

Disse druene gir i denne leirholdig kalkjorden svært kraftige og robuste viner. I 1998-årgang (varenr. 31991, bestillingsutvalget, kr 99,90), som for øvrig var svært vellykket på de kanter, er den stoffrik, konsentrert med fint preg av mørke bær, noe animalskhet og med en del tanniner. Men likevel er den fin å drikke nå, primært til rødt kjøtt, grillet eller stekt. Men den er også en fin kandidat for mellomlang lagring, altså to-tre år.

En deilig vin med minimal fatpåvirkning. Gjæringen, i ståltanker, har skjedd ved relativt lav temperatur hvilket løfter frem et litt kjølig bærpreg og demper tanninuttrekket noe. Tiden i fat er seks måneder for tannatandelen og tre for de to øvrige. Forklaringen på at tannat gis mer tid i fat er dens tanninstruktur som behøver mer vaniljearomaer fra fatet å bryte seg mot.

Med bare velbrukte store fat på tradisjonelt vis, ville vinen bli nesten utilnærmelig de første årene. Dagens vinforbruker ønsker imidlertid ikke slike viner, og i hvert fall ikke her til lands hvor meste parten av vinen nytes uten mat. Domaine de Caillaubert er ingen kosevin i vanlig forstand, med mindre du liker mye "hår på brøstet".

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her