Rød vekst

Vi drikker stadig mer vin viser de siste tallene fra Vinmonopolet. Men det er tydelig enkeltstående produkter som lokker nordmenn til å kjøpe mer vin, og spesielt en rød italiener med navn Cappella. Denne alene solgte over 1,5 millioner liter på fem måned
Aase E. Jacobsen
01 Juli 2000 - 01:50

Rødvinssalget øker kraftig. 16 prosent opp i forhold til fjoråret. Måletidspunktet er pr mai måned. Men det altså noen få og særlig ett produkt som forklarer det økte forbruker. Cappella ble lansert i januar og solgte i løpet av fem måneder hele 1,5 millioner liter fordelt på både flasker og bag-in-box. Og i følge statistikken er veksten for italiensk rødvin identisk med salgstallene for Cappella.

Franske rødviner viser også fremgang, men også her er det ett enkelt produkt som fører an, nemlig La Buvette fra Languedoc som selges i både boks og flaske. Den ble lansert i november i fjor og solgte de fem første månedene i alt 620.000 liter. Veksten i segmentet var på 820.000 i samme periode. Årsaken er at det kommer nye produkter særlig fra søndre deler av Frankrike med den riktige prislappen.

Sør-Frankrike har befestet seg som den store utfordreren til den nye verden og særlig Chile som nå opplever en stadig sterkere nedgang. 200.000 færre flasker på fem måneder vokser raskt og blir merkbart for de mange storselgerne (særlig vinene i boks) fra Chile utover året.

Segmentet rød sør-afrikansk er relativt lite. Men her kom det på tampen av fjoråret inn en nykommer, Kimberley, som nå også er i boks, en ikke uvesentlig forklaring på 57 prosent vekst for gruppen som sådan.

Rødvin står for drøyt 70 prosent av all svakvin solgt gjennom polet de siste 12 måneder. Hvitvinsforbruket er imidlertid i endring. Gjennom flere år registrerte vi en nedgang i inntaket av halvsøte tyske hvitviner som i sine velmaktsdager stod for over halvparten av all hvitvin konsumert i Norge. Tyske hvitviner er ikke lenger i fritt fall, tvert i mot. Men smaken har dreid seg i retning tørre franske (opp 68,8 prosent) - også i dette tilfellet er det en enkelt vin som forklarer det hele, nemlig Tariquet, i flaske og boks. Franske hvitviner har nå en markedsandel på nesten 27 prosent og de tyske 39. Og hvitvinskonsumet øker med 10,6 prosent de fem første månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Som kjent var mai en usikkerhetens måned for mange som fryktet at streiken også skulle ramme tilbudet på polet, og at månedens festlige sammenkomster måtte gjennnomføres med brus i glassene. Derfor var det tendenser til hamstring hvilket vil kunne få konsekvenser for salgstallene for juni måned og at økningen for eksempelvis hvitvin er for sterk.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for
+
Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for

Den er både innsmigrende og karaktersterk som skapt for vinkos rundt bålet eller under varmelampen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Guide
Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her