Rød vekst

Vi drikker stadig mer vin viser de siste tallene fra Vinmonopolet. Men det er tydelig enkeltstående produkter som lokker nordmenn til å kjøpe mer vin, og spesielt en rød italiener med navn Cappella. Denne alene solgte over 1,5 millioner liter på fem måned
Aase E. Jacobsen
01 Juli 2000 - 00:50

Rødvinssalget øker kraftig. 16 prosent opp i forhold til fjoråret. Måletidspunktet er pr mai måned. Men det altså noen få og særlig ett produkt som forklarer det økte forbruker. Cappella ble lansert i januar og solgte i løpet av fem måneder hele 1,5 millioner liter fordelt på både flasker og bag-in-box. Og i følge statistikken er veksten for italiensk rødvin identisk med salgstallene for Cappella.

Franske rødviner viser også fremgang, men også her er det ett enkelt produkt som fører an, nemlig La Buvette fra Languedoc som selges i både boks og flaske. Den ble lansert i november i fjor og solgte de fem første månedene i alt 620.000 liter. Veksten i segmentet var på 820.000 i samme periode. Årsaken er at det kommer nye produkter særlig fra søndre deler av Frankrike med den riktige prislappen.

Sør-Frankrike har befestet seg som den store utfordreren til den nye verden og særlig Chile som nå opplever en stadig sterkere nedgang. 200.000 færre flasker på fem måneder vokser raskt og blir merkbart for de mange storselgerne (særlig vinene i boks) fra Chile utover året.

Segmentet rød sør-afrikansk er relativt lite. Men her kom det på tampen av fjoråret inn en nykommer, Kimberley, som nå også er i boks, en ikke uvesentlig forklaring på 57 prosent vekst for gruppen som sådan.

Rødvin står for drøyt 70 prosent av all svakvin solgt gjennom polet de siste 12 måneder. Hvitvinsforbruket er imidlertid i endring. Gjennom flere år registrerte vi en nedgang i inntaket av halvsøte tyske hvitviner som i sine velmaktsdager stod for over halvparten av all hvitvin konsumert i Norge. Tyske hvitviner er ikke lenger i fritt fall, tvert i mot. Men smaken har dreid seg i retning tørre franske (opp 68,8 prosent) - også i dette tilfellet er det en enkelt vin som forklarer det hele, nemlig Tariquet, i flaske og boks. Franske hvitviner har nå en markedsandel på nesten 27 prosent og de tyske 39. Og hvitvinskonsumet øker med 10,6 prosent de fem første månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Som kjent var mai en usikkerhetens måned for mange som fryktet at streiken også skulle ramme tilbudet på polet, og at månedens festlige sammenkomster måtte gjennnomføres med brus i glassene. Derfor var det tendenser til hamstring hvilket vil kunne få konsekvenser for salgstallene for juni måned og at økningen for eksempelvis hvitvin er for sterk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her