Rosa kjærlighetsbobler

Valentine's Day er i ferd med å bli like kommersiell som mors- og farsdager. I fare for å støtte opp under slike kulturimperialistiske markeringer er vår vinanbefaling inspirert av kjærlighetens farge, nemlig rosa, og da i form av vin med bobler, og da se
Redaksjonen
13 Februar 2004 - 13:30

Rosa champagne er for enkelte et kvasiprodukt, men for de som har fått sansen for denne type champagne, er den en svært allsidig venn. For det første er den super som aperitiff, frisk og fruktig med champagnens karakteristiske jordsmonnspreg i bakgrunnen som støtter opp selvsagt sammen med delikate bobler, slik at den gir noe mer enn bare å leske.

For det andre er rosa champagne perfekt til mat, og ikke bare fisk og skalldyr men også kjøtt, så vel lyst kjøtt, spekemat som viltfugl og kalde retter med rødt kjøtt. Rosa champagne kan altså brukes til det meste, også dessert, særlig de lettere fruktbaserte utgavene.

Akkurat slik er Moët & Chandon Brut Impérial Rosé (41378). Delikat tvers gjennom med balansert fruktighet. Det kommer av fremstillingsmetoden. Som de fleste champagner er denne laget av så vel hvite som røde druer. Brut Imperial Rosés drueblanding er ca halvparten pinot noir (rød), en femdel pinot meunier (også rød) og resten den hvite chardonnay. Men i motsetning til lyse champagner har deler av mosten fra de røde druene kost seg med skallene noen timer før gjæringen starter. Slik oppnås en lett rødfarge som blir ganske dempet i den endelige blandingen. Flere rosa champagner lages ved tilsetting av rødvin. Resultatet er en rødere vin og ofte kraftigere. Og det er faktisk kun i Champagne at rosa vin på lovlig vis oppnås ved å blande rød og hvit vin.

Tiden er litt knapp for å få tak i denne champagnen til Valentine's Day, så da må du eventuelt ty til den eneste rosa champagnen som er fast listeført på polet. Nemlig Laurent-Perrier Rosé (902). Den er på samme måte som Moët & Chandons utgave laget ved såkalt skallkontakt men i motsetning til den andre inngår bare av røde druer. Hvilket gir champagnen ekstra vekt. En utpreget matchampagne som også er velegnet til fingermat og småretter. Som en romantisk kveldsmåltid med norsk hummer eller for deg som etter champagnekjøpet har brukt opp alle pengene, en salat med litt god spekeskinke og parmesan.

Du reagerer kanskje på at rosa champagne er dyrere enn den lyse. Årsaken ligger i produksjonsmetoden. Til rosévin brukes kun den første fruktige mosten når druene presses. Jo mer skallene skvises, jo mer tanniner kommer med, og det er uønsket i en rosé. Det blir altså mindre rosévin enn rødvin av en kilo druer.

Det er vanskelig å finne et godt budsjettalternativ til rosa champagne. Da må vi ty til rosévin uten bobler. De to beste blant de som er tilgjengelig i flest butikker er sørfranske Domaine Lascours Syrah 2003 (13698) og spanske Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612). To helt forskjellige type rosé. Den første er ganske kraftig og dufter og smaker mye av så vel drue som opprinnelse, altså syrahdruens typiske sødmefylte skogsbæraromaer samt krydder og snev av kjøtt og sjokolade. Bra friskhet sikrer at den fungerer godt sammen med mat, primært kjøttretter.

Spanjolen er lettere med friskere bærpreg og bedre sammen med lettere kjøttretter eller helst fisk og skalldyr. Eller hvorfor ikke tapas.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med kjærligheten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her