Rosa kjærlighetsbobler

Valentine's Day er i ferd med å bli like kommersiell som mors- og farsdager. I fare for å støtte opp under slike kulturimperialistiske markeringer er vår vinanbefaling inspirert av kjærlighetens farge, nemlig rosa, og da i form av vin med bobler, og da se
Redaksjonen
13 Februar 2004 - 12:30

Rosa champagne er for enkelte et kvasiprodukt, men for de som har fått sansen for denne type champagne, er den en svært allsidig venn. For det første er den super som aperitiff, frisk og fruktig med champagnens karakteristiske jordsmonnspreg i bakgrunnen som støtter opp selvsagt sammen med delikate bobler, slik at den gir noe mer enn bare å leske.

For det andre er rosa champagne perfekt til mat, og ikke bare fisk og skalldyr men også kjøtt, så vel lyst kjøtt, spekemat som viltfugl og kalde retter med rødt kjøtt. Rosa champagne kan altså brukes til det meste, også dessert, særlig de lettere fruktbaserte utgavene.

Akkurat slik er Moët & Chandon Brut Impérial Rosé (41378). Delikat tvers gjennom med balansert fruktighet. Det kommer av fremstillingsmetoden. Som de fleste champagner er denne laget av så vel hvite som røde druer. Brut Imperial Rosés drueblanding er ca halvparten pinot noir (rød), en femdel pinot meunier (også rød) og resten den hvite chardonnay. Men i motsetning til lyse champagner har deler av mosten fra de røde druene kost seg med skallene noen timer før gjæringen starter. Slik oppnås en lett rødfarge som blir ganske dempet i den endelige blandingen. Flere rosa champagner lages ved tilsetting av rødvin. Resultatet er en rødere vin og ofte kraftigere. Og det er faktisk kun i Champagne at rosa vin på lovlig vis oppnås ved å blande rød og hvit vin.

Tiden er litt knapp for å få tak i denne champagnen til Valentine's Day, så da må du eventuelt ty til den eneste rosa champagnen som er fast listeført på polet. Nemlig Laurent-Perrier Rosé (902). Den er på samme måte som Moët & Chandons utgave laget ved såkalt skallkontakt men i motsetning til den andre inngår bare av røde druer. Hvilket gir champagnen ekstra vekt. En utpreget matchampagne som også er velegnet til fingermat og småretter. Som en romantisk kveldsmåltid med norsk hummer eller for deg som etter champagnekjøpet har brukt opp alle pengene, en salat med litt god spekeskinke og parmesan.

Du reagerer kanskje på at rosa champagne er dyrere enn den lyse. Årsaken ligger i produksjonsmetoden. Til rosévin brukes kun den første fruktige mosten når druene presses. Jo mer skallene skvises, jo mer tanniner kommer med, og det er uønsket i en rosé. Det blir altså mindre rosévin enn rødvin av en kilo druer.

Det er vanskelig å finne et godt budsjettalternativ til rosa champagne. Da må vi ty til rosévin uten bobler. De to beste blant de som er tilgjengelig i flest butikker er sørfranske Domaine Lascours Syrah 2003 (13698) og spanske Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612). To helt forskjellige type rosé. Den første er ganske kraftig og dufter og smaker mye av så vel drue som opprinnelse, altså syrahdruens typiske sødmefylte skogsbæraromaer samt krydder og snev av kjøtt og sjokolade. Bra friskhet sikrer at den fungerer godt sammen med mat, primært kjøttretter.

Spanjolen er lettere med friskere bærpreg og bedre sammen med lettere kjøttretter eller helst fisk og skalldyr. Eller hvorfor ikke tapas.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med kjærligheten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her