Rosa knallkjøp

Disse to roséene byr på mye karakter til tross for en svært lys farge. Og best av alt - for en liten penge.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Om du synes rosévin er "overpriset" sammenlignet med tilsvarende røde eller hvite viner, er det helt korrekt. Rosévin er faktisk dyrere i produksjon. Utbyttet fra hver drue er nemlig lavere siden pressingen av druene må skje svært skånsomt for at ikke tanninene fra skallene skal komme med i mosten. Rosévin skal jo ha med seg all fruktigheten fra de røde druene samt litt av fargestoffene fra skallet. Derfor får drueskallene trekke med alt fra noen timer til ett døgn.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Maksimalt med frukt
Siden mengden fargestoffer i skallene varierer sterkt fra den ene druesorten til den andre, vil også fargen på en rosévin bestemmes av druesort. Roséer fra Provence, Rhône og de mer sjeldne fra Loire, er ofte svært lyse hvilket er en kombinasjon av stil på den ene siden og druemiks på den andre.

Jaboulet Parallèle 45 2013 (47360) , er laget av to fargesvake druer, grenache og cinsault , med noen dråper syrah for mer trøkk. Siden hoveddruene er av en type som oksiderer lett, passes druene veldig godt på under så vel innhøstningen som selve vinifikasjonen. Kontrollert uttrekk, lave gjæringstemperaturer og kjølig stål sørger for å beholde maksimalt av frisk frukt.

Fra østers til fårikål
Det er også resepten for Petit Bourgeois Rosé de Pinot Noir 2013 (58695) som er like lys og fager, men noe mer upretensiøs og lettere i stilen. Pinot noir fra Loire er mer delikat enn pinot noir fra eksempelvis Burgund. Noe som fungerer godt til en rosé.

Mens denne er et godt alternativ til hvitvin sammen med sjømat og særlig skalldyr, i Loire drikker man sågar rosé til østers, så er Rhône-roséen bedre til kjøtt, og særlig kylling og svin, men også lam.
En rosé som fungerer fortreffelig på matbordet lenge etter at grillutstyret er pakket ned. Sørg for å ha noen flasker til fårikålsesongen - det er en knallgod kombinasjon.

Mens rosévin fortsetter sin seiersmarsj inn i norske drikkevaner, i følge Vinmonopolets salgstall, er likevel rosévininntaket ikke mer enn et "spøtt i havet". For hvert glass med rosévin i juni som er den måneden (sammen med juli) hvor det drikkes mest rosé, går det unna 8,5 glass hvitvin og 13 glass rødvin.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Jaboulet Parallèle 45 Rosé 2017

Produsent:
Paul Jaboulet Aîné
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
4736001
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Henri Bourgeois Petit Bourgeois Rosé de Pinot Noir 2019

Produsent:
Henri Bourgeois
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
174,90 kr
Varenummer:
5869501
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen