Røverkjøp fra Bordeaux

Denne måneden skal du plukke med det et veritabelt røverkjøp fra taxfreehyllene. En rimelig vin med klasse.
Aase E. Jacobsen
24 November 2006 - 14:34

En bordeaux til 89 kroner som attpåtil har klasse er verd turen innom tax free-butikken enten på vei ut eller hjem. Ch. du Taillan 2001 er intet mindre enn et røverkjøp. På polet koster den kroner 168 og er selv der et godt kjøp. (Ch. du Taillan 2001 (20175))

Mye karakter
Her får du godt med bordeaux- eller riktigere médockarakter som betyr solbær, cedertre, snev av sigar og stall. Den er myk men samtidig med fine tanniner som gjør at den både er drikkeklar og kan lagres noen år til. Aller best til sin rett kommer den sammen med en god steik av enten okse, elg, hjort eller også lam. Den fungerer dessuten godt til biffen.

Ch. du Taillan er nemlig et ærverdig bordeauxslott med lang historie. Mens selve slottet ble oppført på 1700-tallet, stammer dets kjellere fra 1400-tallet og eiendommens totale bygningsmasse er klassifisert som historiske monumenter.

Kan besøkes
Herman Cruse kom fra den danske provinsen Schleswig-Holstein til Bordeaux i 1810 og slo seg opp som négociant. Hans tre sønner ble etter hvert med i Cruse & Fils, og en av dem, Henri, kjøpte Taillan i 1896. Cruse-navnet lever videre i Médoc, blant annet gjennom Ch. d'Issan i Margaux. Og altså Taillan som fortsatt drives av etterkommerne etter Henri. Dagens generasjon består av fem søstre som er mer eller mindre engasjert i den daglige driften.
 

Ch. du Taillan ligger i Taillan-Médoc som er den sørligste av landsbyene i Médoc, bare 10 kilometer fra Bordeaux' bykjerne. Slottet har appellasjonen Haut-Médoc Cru Bourgeois (Supérieur siden 2003) og er et av få Médoc-slott som er åpent for publikum. Les mer her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her