Røykerne drikker mer

Jo mer du røyker, jo mer alkohol må du drikke for å kjenne rusen, er resultatet av en ny forskningsrapport.
Aase E. Jacobsen
28 August 2006 - 12:17

Hvis du som røyker har merket at du heller innpå mer enn ikke-røykerne, er det helt korrekt. Røyking stimulerer nemlig lysten på alkohol. Årsaken er at inntaket av nikotin demper effekten av alkohol. Dermed tar det lenger tid før rusfølelsen oppnås. Dette er resultatet av en studie utført av Texas A&M Health Science Center med Wei-Jeun Chen, forskningssjef og førsteamanuensis for nevrologiske studier, i spissen. Hun uttaler til Drinks Business Review:

- Siden den ønskete effekten av alkohol reduseres merkbart av nikotin, spesielt blant de som drikker mye på en gang, vil dette kunne føre til overdrikking. Med andre ord ser det ut til at røyking stimulerer alkoholinntak.

Undersøkelsen ble riktignok og ikke uventet utført på rotter, men forskerne mener at den samme effekten gjelder for mennesker. Rottene ble tatt blodprøver av etter at de var fôret med ulike doser av nikotin og alkohol. Testene viste at promillen falt etter hvert som nikotinnivået økte. Forskerne forklarer dette med at nikotin forsinker opptaket av alkohol i tarmene siden den forblir lenger i magesekken hvor den fordøyes. Dermed passerer mindre alkohol ut i tarmene som er den vanlige opptakskanalen.

Kombinasjonen av røyk og alkohol er derfor ekstra ugunstig for helsa, skal vi tro denne forskningsrapporten. Røykeforbudet bør derfor ha hatt en positiv helseeffekt for de med et opprinnelig høyt inntak av begge deler.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her