Slik lykkes du med pinnekjøtt
Foto: Matprat.no

Slik lykkes du med pinnekjøtt

Pinnekjøtt er ingen heksekunst å tilberede. Følger du våre enkle råd kan du ikke mislykkes. Her er fremgangsmåten.

Fremgangsmåte

  1. Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i 2-3 døgn avhengig av hvor salt du ønsker pinnekjøttet.
  2. Legg store mandelpoteter, en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele.
  3. Fyll på vann (gjerne også juleøl eller rødvin) så det står i høyde med risten/potetene/pinnene.
  4. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (2 - 3 timer - gjerne lenger).
  5. Pass på så det ikke koker tørt. Fyll på med mer vann etter hvert.
  6. Pinnekjøttet og potetene kan om ønskelig sprøstekes i stekeovnen.
  7. Legg pinnekjøttet og potetene på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
  8. Serveres på glovarme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte (eller dampede) poteter, kokesjy og sennep.
  9. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Tips: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres.

Tips:  Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Godt tørket pinnekjøtt i kaldt vann minst 2 døgn. Røykt pinnekjøtt trenger kortere utvanningskoketid, ofte mindre enn 12 timer. Koketiden er også litt kortere. 

De beste oppskriftene på pinnekjøtt

Slik lager du ditt eget pinnekjøtt

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her