Ukens vin
Så herlig kan rimelig sørafrikansk vin smake

Så herlig kan rimelig sørafrikansk vin smake

Så er disse to vinene laget av en av de hottere vinmakerne fra Sør-Afrika.
Aase E. Jacobsen
05 Juni 2018 - 13:45

The Project Sauvignon Blanc 2017 har en veldig innsmigrende fruktkarakter, og samtidig god syrefriskhet som gjør at den tåler også vanskelige aromaer som røyk, salt og bitterhet. Med 12,5 prosent alkohol og en pris på 135 kroner er den som skapt for sommerlig nytelse.            

Den er signert Duncan Savage, men er ikke en del av hans eget prosjekt Savage Wines, derimot et hvor han kjøper druer i større volum enn til «egne viner». The Project gjør han sammen med kompisen Thys Louw. Målet er ikke bare å lage god vin, men også å jobbe etter fair trade-prinsipper. Men i stedet for å bruke penger på den høye årlige fair trade-avgiften, investerer de disse pengene på annen måte.

 

– Vi prøver ikke å lage verdens beste sauvignon blanc, men derimot et godt utrykk for en rimelig penge, som er tilpasset det enkelte marked, forklarer Duncan og legger til: - Sør-Afrika har veldig mye god druekvalitet i det lavere prissjiktet, når du bare vet hva du skal lete etter.

 

Derfor velger han å la druematerialet snakke for seg i denne vinen. Det betyr temperaturkontrollert gjæring med tilsatt gjær og kort tid på bunnfallet. – Jeg vil at den skal smake av Sør-Afrika og ikke andre steder som New Zealand, understreker han og legger til: - Jeg vet at sauvignon ikke regnes som veldig sexy i de mer avanserte segmenter av vinelskere, men det ønsker jeg å gjøre noe med.

Det gjør han ytterligere med Savage White 2016 hvor sauvignon får drahjelp av semillon, clairette blanche og chenin blanc. En konsentrert og intens hvitvin med moden gul frukt, litt røyk, salt og fint skallpreg. Den er både fatgjæret og -modnet og er derfor av en annen struktur enn The Project.

Vil bare vise hva unge cinsault-stokker kan gi 

Duncan har ingen egne vinmarker, først og fremst fordi han ikke har råd, men også fordi han gjerne vil være fri til å bruke druemateriale fra mange områder, ikke bare Swartland som så mange andre unge vinmakere i Sør-Afrika.

Les alt vi har skrevet om Swartland her

Sør-Afrikas styrke ligger i gamle vinstokker. – Men vi må også bruke druene fra de unge vinstokkene, forteller Duncan. Med Dirt Track Cinsault 2017 ønsker han å vise hvor bra slik cinsault kan bli. Vinen ble opprinnelig skapt for Th Wine Society i England, men er nå gjort tilgjengelig også for det norske markedet.

Og det er veldig overbevisende. Herlig kjøttfull mørkere frukt, fin syre og fasthet. Topp til grillmaten.

Den er spontangjæret og laget mer som Duncans dyrere viner. – Vi prøver imidlertid ikke å lage en vin med stor dybde og lagringspotensial, påpeker han.

Blander regioner

 

Disse rimelige vinene var noe han startet med i 2016 ved siden av at han gikk solo med Savage Wines. Duncan er vant til å ha mange baller i lufta, for han hadde sin egen vinbusiness på si de siste fire årene av tiden hos Cape Point Vineyards. Nå er det «ville» viner for alle pengene, men det er ukens viner som sørger for penger til smør på brødet. 

For den mer kravstore vinelsker er det de andre rødvinene som gjelder. Follow the Line 2016 er en spennende miks av cinsault, grenache og syrah. Stor fylde og konsentrasjon, kjøttfull frukt og lakris i ettersmaken. Den er laget av en blanding av druer fra vinstokker som er 18-44 år gamle, og gjæret og modnet i gamle store eikefat.

 

Savage Red 2016 er laget av 50 prosent syrah fra granittjordmonn i Stellenbosch. En mer robust og lagringsdyktig vinstil, men også et veldig godt innbydende og typeriktig syrahuttrykk.

Humoren er alltid rett rundt hjørnet

Begge disse vinene vil få en litt annen profil fra 2017-årgangen. – Vi justerer etter hvert som vi lærer hva som gir best resultater, forklarer Duncan.

- Vi har et veldig sterkt nettverk av unge vinmakere som deler alle erfaringer, også når noen kommer over en perle av en vinmark, så deler vi den kunnskapen, og ofte druene. Vi deler også konene, ler han høyt. At Duncan deler seng med Adi Badenhorst er også dokumentert gjennom samarbeidsprosjektet The Love Boat.

Fleipen går ut på at de må dele hotellrom/seng på reiser for å spare penger. Når det kommer til selve vinen som finnes både i rød og hvit utgave, så vet ikke den ene hva den andre gjør, men summen skal være verd å skrive hjem om. Vinen selges for øvrig kun gjennom auksjon og er derfor ikke i salg i Norge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Duncan og Adi pryder The Love Boat. 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her