Godbiter i pollisten
Så mye vin for pengene er sjelden kost

Så mye vin for pengene er sjelden kost

Denne portugiseren tåler dessuten svært lang lagring. Hvis du klarer å holde fingrene unna.
Aase E. Jacobsen
15 April 2016 - 13:28

For Luís Pato Vinhas Velhas 2009 smaker som en kraftpakke skal gjøre allerede. Stor konsentrasjon, flott frukt, super syre og ikke minst god fasthet fra tanninene gjør at dette er en vin for måltidet. Og ikke hvilke som helst retter. Her må du trå til med animalsk fett, eller i hvert fall konsentrerte smaker om du ikke vil ha kjøtt.

Har fått seks år på seg allerede

Luís Patos røde viner av druen baga er laget for å tåle et langt opphold i kjelleren. Denne druen er kjent for sine tanniner, som i tidligere tider trengte lang tid på å gi drikkeklar vin. Men med dagens vinmakingsteknikker er vinen nytbar langt tidligere. Nå er ikke denne vinen helt fersk, den har tross alt fått seks år på seg og bruker du en karaffel hjelper du den til å åpne seg enda mer.

Den er bare en av flere lekkerbiskener signert denne vinmagikeren fra det litt bortgjemte Bairrada.

Luis Pato omgitt av sine gamle vinstokker.

 

Tidligere har jeg minnet om hans hvitviner som gir chablis god konkurranse, men til en annen pris.

Hvitt røverkjøp

Den hvite parallellen til ukens godbit, Luís Pato Vinhas Velhas Branco 2014, er et helt fantastisk godt kjøp. At den ikke har flere tilhengere - enn si koster mer - skyldes nok at Bairrada (eller Portugal) ikke er kjent som en kilde for hvitvin med stort potensial. Men også at druemiksen for de aller fleste er helt ukjent. Samtidig er den et uttrykk for hvor mye spennende som kan skjule seg bak en noe anonym kilde.

Baga som gir både svært lagringsdyktig rødvin og superfrisk og parfymert musserende.

 

Hvis du vil ha tips om flere vinkupp, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her