Saftig med karakter

Disse rødvinene bør få en menighet også utenfor hjemlandet.
Aase E. Jacobsen
24 November 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Druen blaufränkisch er så østerriksk som den kan bli. Det vil si så representativ for flatlandet Burgenland, som mulig. Her på grensen mot Ungarn, ved vakre Neusiedlersee, får denne druen som blomstrer tidlig og modner seint, tilstrekkelig varme.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men det kan også bety høye avlinger, og en resulterende saftig, men lett vin. Ikke rart at denne druen lenge ble antatt å være den samme som gamay, som gir beaujolais, men det er ved hjelp av DNA-testing avvist. Den har sin opprinnelse i en mindre feiret drue ved navn gouais blanc som faktisk er utgangspunkt for svært mange av dagens europeiske druesorter.

Parfymert
Hos Meinklang som jobber biodynamisk er avlingene naturlig lave, og druen viser sitt sanne jeg. Selv om Meinklang Burgenland Red 2012 (52024) ikke er helt "renraset", den har også litt zweigelt og st. laurent, er den en fabelaktig introduksjon til denne vintypen. Den er parfymert med masse skogsbær, både søte og bitre samt urter. Smaken er fruktig og saftig med fint bitt fra mørke skogsbær. En herlig vin til alt fra kylling til spekemat eller småretter som pasta. Den er sågar satt ned med 40 kroner og er derfor et ekstra godt kjøp.

Pinot noir-lik
Meinklang lager også en litt mer "seriøs" utgave av denne vinen, Meinklang Blaufränkisch 2012 (52023), laget av 100 prosent blaufränkisch-druer fra litt eldre vinstokker. Resultatet er en litt mer sødmefylt og myk vinstil som også tåler noe mer smak i maten, for eksempel i form av krydder. Mer kompleksitet byr enkeltvinmarkvinen, Meinklang Spiegl Blaufränkisch 2007 (80480), på.

Men den overgås av Meinklang Konkret 2007 (52025), som er laget av en annen viktig rødvinsdrue i Østerrike, nemlig st. laurent, som er i slekt med pinot noir. En fyldig og rik vin med stor mykhet og lang ettersmak. Topp til virkelig gode kjøttretter, som indrefilet av okse eller hjortefilet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her