Saftig med karakter

Disse rødvinene bør få en menighet også utenfor hjemlandet.
Aase E. Jacobsen
24 November 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Druen blaufränkisch er så østerriksk som den kan bli. Det vil si så representativ for flatlandet Burgenland, som mulig. Her på grensen mot Ungarn, ved vakre Neusiedlersee, får denne druen som blomstrer tidlig og modner seint, tilstrekkelig varme.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men det kan også bety høye avlinger, og en resulterende saftig, men lett vin. Ikke rart at denne druen lenge ble antatt å være den samme som gamay, som gir beaujolais, men det er ved hjelp av DNA-testing avvist. Den har sin opprinnelse i en mindre feiret drue ved navn gouais blanc som faktisk er utgangspunkt for svært mange av dagens europeiske druesorter.

Parfymert
Hos Meinklang som jobber biodynamisk er avlingene naturlig lave, og druen viser sitt sanne jeg. Selv om Meinklang Burgenland Red 2012 (52024) ikke er helt "renraset", den har også litt zweigelt og st. laurent, er den en fabelaktig introduksjon til denne vintypen. Den er parfymert med masse skogsbær, både søte og bitre samt urter. Smaken er fruktig og saftig med fint bitt fra mørke skogsbær. En herlig vin til alt fra kylling til spekemat eller småretter som pasta. Den er sågar satt ned med 40 kroner og er derfor et ekstra godt kjøp.

Pinot noir-lik
Meinklang lager også en litt mer "seriøs" utgave av denne vinen, Meinklang Blaufränkisch 2012 (52023), laget av 100 prosent blaufränkisch-druer fra litt eldre vinstokker. Resultatet er en litt mer sødmefylt og myk vinstil som også tåler noe mer smak i maten, for eksempel i form av krydder. Mer kompleksitet byr enkeltvinmarkvinen, Meinklang Spiegl Blaufränkisch 2007 (80480), på.

Men den overgås av Meinklang Konkret 2007 (52025), som er laget av en annen viktig rødvinsdrue i Østerrike, nemlig st. laurent, som er i slekt med pinot noir. En fyldig og rik vin med stor mykhet og lang ettersmak. Topp til virkelig gode kjøttretter, som indrefilet av okse eller hjortefilet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her