Sanselige opplevelser

Det tidligere Vinmonopol-anlegget på Hasle ble designet for gjenbruk som fengsel. Arcus Opplevelse byr således på fengslende opplevelser mellom vintønner og akevittfat.
Redaksjonen
17 Februar 2006 - 16:44

Nå har ikke Arcus vært helt hermetisk lukket mot omverdenen, men det er først nå, ti år etter skilsmissen mellom produksjon og salg og derigjennom opprettelsen av Arcus, at omvisning i denne vin- og brennevinsproduksjonens høyborg blir satt i system.

Arcus AS er Norges største leverandør av vin og brennevin og står bak internasjonale merkevarer som Linie Aquavit og Vikingfjord vodka, samt kjente brennevinsmerker som Braastad Cognac og Hammer Gin. På vinsiden skiltes det med suksessviner som Arrow og Collection Frithjof Nicolaysen.

Lukte, smake, sanse
Leder for Arcus opplevelse er Ian Skattum med bakgrunn blant annet fra Sult og Tørst. Han kan fortelle at film, omvisning og prøvesmaking skal gi gjestene et spennende møte med en tradisjonsrik produksjonsbedrift. Da interessene kan være noe ulike, har Skattum lagt opp flere forskjellige «turforslag».
- Inspirasjonen for Arcus Opplevelse er «Lukte, Smake, Sanse» og vi har «grovdelt» i hovedtemaene vin og brennevin, forteller Skattum.

Den vininteresserte kan møte Frithjof Nicolaysen, en vinkjenner med ry langt utenfor Norges grenser. Halvor Heuch som tar for seg akevitt og norsk brennevinshistorie og produktutvikler Angelika Florvaag som forteller om ost og vin - en fantastisk kombinasjon. Floorvaag tok i sin tid doktorgraden på hullene i Jarlsbergosten og hvordan disse påvirker kvaliteten, noe som burde bety at damen kan sin ost.

Cognacen er heller ikke utelatt, og her er det Antoine Braastad Tiffon, slottsherren til Château de Triac, som tar de besøkende med inn i historien om Sverre Braastad fra Gjøvik og hvordan etterkommerne produserer de edle dråpene i dag.

Sensorikk
Lukt (og litt smak) er svært viktig i bedømmelse av vin og brennevin. Sensoriker Elin Ellann tar de besøkende med på en reise inn i sansenes verden og svarer på spørsmål rundt karakterisering av vin og brennevin.
- Selv om produktet Arcus Opplevelse nok vil modnes og utvikle seg videre over tid, tror jeg vi har laget et opplegg som publikum vil sette pris på, sier Ian Skattum.

- Så nå er det bare å stille i portvakta for å bli med på neste rundtur?

- Nei, så lett er det ikke. Arcus AS er en ISO-sertifisert bedrift der vi må ha tingene i system. Derfor må vi nok be de opplevelseshungrige om å ta kontakt på forhånd, smiler Skattum.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sild og poteter skaper farger og krydder i januarmørket
Dagens rett

Sild og poteter skaper farger og krydder i januarmørket

Sild er en favoritt hos våre gode naboer i øst, og vi har absolutt noe å lære, for både sild og poteter er råvarer som er billige og svært bærekraftige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her