Sanselige opplevelser

Det tidligere Vinmonopol-anlegget på Hasle ble designet for gjenbruk som fengsel. Arcus Opplevelse byr således på fengslende opplevelser mellom vintønner og akevittfat.
Redaksjonen
17 Februar 2006 - 16:44

Nå har ikke Arcus vært helt hermetisk lukket mot omverdenen, men det er først nå, ti år etter skilsmissen mellom produksjon og salg og derigjennom opprettelsen av Arcus, at omvisning i denne vin- og brennevinsproduksjonens høyborg blir satt i system.

Arcus AS er Norges største leverandør av vin og brennevin og står bak internasjonale merkevarer som Linie Aquavit og Vikingfjord vodka, samt kjente brennevinsmerker som Braastad Cognac og Hammer Gin. På vinsiden skiltes det med suksessviner som Arrow og Collection Frithjof Nicolaysen.

Lukte, smake, sanse
Leder for Arcus opplevelse er Ian Skattum med bakgrunn blant annet fra Sult og Tørst. Han kan fortelle at film, omvisning og prøvesmaking skal gi gjestene et spennende møte med en tradisjonsrik produksjonsbedrift. Da interessene kan være noe ulike, har Skattum lagt opp flere forskjellige «turforslag».
- Inspirasjonen for Arcus Opplevelse er «Lukte, Smake, Sanse» og vi har «grovdelt» i hovedtemaene vin og brennevin, forteller Skattum.

Den vininteresserte kan møte Frithjof Nicolaysen, en vinkjenner med ry langt utenfor Norges grenser. Halvor Heuch som tar for seg akevitt og norsk brennevinshistorie og produktutvikler Angelika Florvaag som forteller om ost og vin - en fantastisk kombinasjon. Floorvaag tok i sin tid doktorgraden på hullene i Jarlsbergosten og hvordan disse påvirker kvaliteten, noe som burde bety at damen kan sin ost.

Cognacen er heller ikke utelatt, og her er det Antoine Braastad Tiffon, slottsherren til Château de Triac, som tar de besøkende med inn i historien om Sverre Braastad fra Gjøvik og hvordan etterkommerne produserer de edle dråpene i dag.

Sensorikk
Lukt (og litt smak) er svært viktig i bedømmelse av vin og brennevin. Sensoriker Elin Ellann tar de besøkende med på en reise inn i sansenes verden og svarer på spørsmål rundt karakterisering av vin og brennevin.
- Selv om produktet Arcus Opplevelse nok vil modnes og utvikle seg videre over tid, tror jeg vi har laget et opplegg som publikum vil sette pris på, sier Ian Skattum.

- Så nå er det bare å stille i portvakta for å bli med på neste rundtur?

- Nei, så lett er det ikke. Arcus AS er en ISO-sertifisert bedrift der vi må ha tingene i system. Derfor må vi nok be de opplevelseshungrige om å ta kontakt på forhånd, smiler Skattum.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her