Se alt det gode du kan lage med blomkål

Den fantastiske blomkålen

(Bilde: zi3000)

Blomkål er en av de vakreste - og ikke minst smaksrike og allsidige grønnsakene. Det eneste jeg ikke kan huske å ha brukt blomkål til er dessert. 

Helt siden antikken er blomkål blitt hyllet for sin smak og form. Og blomkål antas å stamme fra Midtøsten, trolig det som nå er Syria.

I Norge har vi dyrket blomkål siden 1600-tallet og sesongen er mellom juni og oktober. 

Blomkål kommer for det meste i den hvite utgaven, men stadig oftere kan du finne den i lilla, gul, oransje og grønn versjon. De gule og oransje er naturlige mutasjoner og inneholder mer A-vitamin enn den hvite. Den lilla inneholder anthocyanin, akkurat det samme fargestoffet som finnes i rødvin. Og den grønne er mest kjent under navnet romanesco som jo har en litt annen form på blomsten og ikke minst fastere struktur og dermed tåler mer varmebehandling. 

I det moderne kjøkkenet behandles blomkål svært forsiktig. Mange liker den nesten rå, og ingen vil tilbake til gamledagers ihjelkokte smakløse variant. 1-3 minutter er det som trengs om du koker den i buketter og selvsagt avhengig av hvor små de er. 

Og kast for all del ikke dekkbladene. De gir mye smak til grønnsakskraft. Vikti gå huske når du lager blomkålsuppe.

På undersidene finner du fristende oppskrifter med blomkål i hovedrollen. 

Se alle våre oppskrifter med blomkål

 

Blomkålsuppe med timian og sitron

Fremgangsmåte

Kok opp grønnsakbuljong og sitronsaft.

Rens blomkålhodet og løken og del i biter. Bladene kan også brukes.

Ha det over i buljongkjelen og la det koke i ca. 5 minutter eller til blomkålen nesten er mør.

Ta av noen pene blomkålbuketter til garnityr.

Mos suppen med en stavmikser, e.l. og la suppen få et oppkok.

Trekk kjelen av platen og rør inn crème fraîche og eggeplommer. Suppen må ikke koke etter at eggeplommer er tilsatt.

Smak til med muskat, salt og pepper.

Dryss over hakket gressløk og kruspersille rett før servering.

Se alle våre oppskrifter med blomkål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Blomkålsuppe med spekeskinke og kamskjell

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

6 dl
1.5 ts
0.5 stk
2 ss

Fremgangsmåte

Skjær blomkålen i små buketter. Spar noen buketter (ca. 100 g) til servering.

Finhakk løken og stek den sammen med resten av blomkålen til den er blank. Tilsett vann og vin, og la det småkoke ca. 20 minutter under lokk.

Ha alt over i en hurtigmikser sammen med varm fløte. Kjør til du får en jevn suppe og sil den. Smak til med salt, pepper og ferskpresset sitron.

Kok resten av blomkålen i lettsaltet vann til den er nesten gjennomkokt og ha i suppen.

Stek kamskjellene raskt på begge sider ved sterk varme i litt smør til de har en gylden farge. Stek spekeskinken i litt olje til den er sprø og dryss over suppen rett før servering.

Server kamskjellene ved siden av med litt salat vendt i olivenolje.

Flere oppskrifter på gode supper finner du her

Se alle våre oppskrifter med blomkål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Blomkålsuppe med røkt Ishavsrøye

Fremgangsmåte

Filetene deles i 10 porsjonsstykker. Fordel salt over disse, og la saltet trekke i 10 - 15 minutter. Jo tykkere stykkene er, jo lenger kan de stå. Saltet skylles av, og fisken tørkes godt. Varm opp ovnen til 180 grader.

Fiskestykkene legges på rist og settes inn i ovn ved 180 grader, sammen med en boks med brennende røykspon. Skru av ovnen og la det stå i ca 8-10 minutter.

Fisken er best varm, men kan også kjøles ned.
 
 
Blomkålsuppe:
1 ss smør smeltes i en kjele. Fres sjalottløken til den blir blank.
Tilsett blomkål, potet, kraft og fløte og kok for lav varme til poteter og blomkål er møre. Kjør dette til en jevn purè, ha tilbake i kjelen, smak til og pisk inn det resterende smøret.
 
Fordel suppen i dype, varme tallerkener, plasser porsjonsstykker av fisken i og legg purre midt på fisken. Drypp 1 ss olivenolje over hver tallerken.
 
Purre:
Purren kuttes i tynne strimler, og forvelles (kokes opp) i godt saltet vann. Vannet siles godt av, og purren vendes i varm olje/smør. Legg den opp på fisken i suppetallerkenen.
 
Tips: Dersom du ikke skulle få tak i røye kan du også bruke laks eller ørret.
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lun salat med blomkål og fersk salsa

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 ss
Salsa
4 stk
1 stk
2 ss

Fremgangsmåte

Del gulrøttene i staver. Del blomkålen i mindre buketter. Kok grønnsakene knapt møre i lettsaltet vann. Ha i sukkerertene det siste kokeminuttet.

Hell av vannet og vend inn en liten smørklatt.

Del reddiker i skiver, skinken og osten i terninger.

Fersk salsa:
Del tomatene i to og fjern frøene. Finhakk tomatkjøttet, nektarinen og sjalottløken. Hell over olivenolje, finhakket kruspersille, saft og skall fra limen og sukker. Bland godt.
 

Anrett de kokte grønnsakene, skinken og osten på et fat. Hell salsaen over like før servering.

Server retten med godt brød ved siden av.

Tips: Denne salaten kan like gjerne serveres som en liten smårett alene eller som tilbehør til annen middag.

De beste salatene finner du her

Flere herlige retter med blomkål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne. 

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Sommerlig nypotetsalat med chilivinaigrette

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

0.25 stk
1 stk
Chilivinaigrette

Fremgangsmåte

Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger.

Del blomkålen i små buketter, skjær sukkerertene i strimler og tomatene i båter.

Bland poteter, blomkål, sukkererter, tomater og ruccula.

Snitt opp chilien, fjern frø og hinner og finhakk den.

Visp sammen chili, olje, eddik og smak dressingen til med salt og pepper.

Hell dressingen over salaten og la den trekke noen minutter før servering.

Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmaten, eller som en deilig salat for seg

Flere deilige nypotetretter finner du her

Flere deilige salater

Lag noen av disse dressingene 

Her finner du mange flere deilige saalater

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Grillet blomkål med ertepuré

Fremgangsmåte

Del blomkålen i passe og jevnt store buketter.

Forvell bukettene i lettsaltet vann i 2-3 minutter. La dem renne av og tørke godt. Avkjøl. Dette kan gjøres i god tid i forveien. Du må ikke forvelle bukettene, men det forkorter grilltiden.

Pensle blomkålen med olje og grill til bukettene har fått fine riller og farge.

Ertepuré:

Ertene forvellet et par minutter i kokende vann.

Tilsett smør og hvitløk og kjør til puré med en stavmikser e.l.

Smak til med salt og pepper.

Server ertepuréen til den grillete blomkålen som en nydelig smårett eller som tilbehør til sommermiddagen.

Se alle våre oppskrifter med blomkål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Grillete grønnsaker med romesco

Fremgangsmåte

Del blomkål i buketter og kok til litt mørere enn al dente. Kok opp lettsaltet vann og la maiskolbene koke i 4 minutter. Del hver kolbe i tre.

Del tomatene i to og ta ut stilk og frø. Del paprikaene i fire. Squashen deles først i to på tvers og deretter på langs i skiver à 1-2 mm. Knekk av den nederste delen av aspargesene.

Så kan du gå i gang med grillingen. Du bestemmer selv hvor mye sotpreg du ønsker. Blomkål og mais er jo allerede kokt og skal bare ha farge og mer smak. Det lønner seg derfor å starte med de øvrige grønnsakene. Etter hvert som grønnsakene er ferdig grillet legges de på et pat og dekkes med alu-folie. Når alt er grillet, drypper du den samme olje fra sausen over og drysser litt godt havsalt til slutt. Landbrødskivene grilles også. Under måltidet gnis de inn med hvitløksfedd og drysses med havsalt og litt olje.

Romescosaus:
Bak tomatene ved 180 grader i 10 minutter. Avkjøl. Fjern skall og frø og grovhakk tomatkjøttet.

Rist mandlene og nøttene i en tørr stekepanne. Sett til side.

Varm opp litt olje i samme panne og fres chilimassen lett.

Bløt brødet i vann og klem forsiktig ut overflødig væske.

Knus hvitløksfeddene med litt havsalt i en romslig morter. Tilsett chilimassen og persillen og mos videre.  Deretter mandlene og nøttene og tilslutt brødet som er skåret i terninger. Fortsett så med tomatterningene og mos til du har fått en jevn masse. Rør deretter inn 5-6 ss olivenolje samt eddik. Smak til med salt og pepper.

Hvis du ikke har morter, kan du bruke blender eller mikser, men det blir ikke helt det samme.

Server de grillete grønnsakene med sausen og brødet. Må du ha kjøtt, kan du spe på med litt serranoskinke.

Se alle våre oppskrifter med blomkål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Moderne seibiff med blomkålkrem, syltet og sprø løk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

800 stk
renskåret seirygg
Blomkålkrem
stk
1 ts
Løkmarmelade
1 stk
Syltet småløk
2 stk

Fremgangsmåte

Kutt seien i fine porsjonstykker. Dekk seistykkene med grovsalt og la ligge i 8 minutter. Skyll av saltet og klapp fisken tørr.

Kutt loffen på oppskjærsmaskin i 2-3 mm tykke skiver, og legg en på hvert seistykke. Stek seien med loffen ned i litt olje over middels varme til gyllen skorpe. La hvile i fem min.

La fiskestykkene steke ferdig i ovn på 200 grader i ca fem min. Server på blomkålkrem og løkmarmelade.

Blomkålkrem:
Kutt blomkålen i små buketter. Fjern stilken, og dekk den med melk. Kok blomkålen mør i melk og kjør den til glatt konsistens i foodprosessor sammen med kremost, salt og limesaft.
 
Løkmarmelade:
Skrell løken og kutt løken i småterninger som du freser blank i smør. Tilsett balsamico og kok ned. Tilsett rødvin og kok ned ytterligere sammen med sukkeret til det får en tykkere konsistens (marmelade).

Smak til med litt limesaft og salt.

Syltet småløk:
Rens de resterende 12 sjalottløkene og kok dem hele i hvit balsamicoeddik, hvitvin og sukker til de er møre.

Ta dem av og kok videre ned vesken til sirup. Vend så inn løkene før servering.

Pynt hele retten med litt gressløk og løkring.

Løkring:
Kutt små ringer av løk. La dem trekke i lunken lake av sukker/salt natten over. Klapp løken tørr og ha dem i en pose med litt mel.

Ta dem opp av posen og rist av overflødig mel, pisk sammen ett egg og dypp løkringene i dette. Ha løkringene over i en bolle med brødsmuler og dekk godt før du dypper ringene i egg og brød en gang til (dobbeltpaneres).

Løkringene frityrstekes i nøytral olje på ca 180 grader til gyldne.

Tips: Dersom du ikke har en påleggsmaskin, kan du gjerne fryse brødet og skjære skivene fint med en vanlig brødkniv i stedet. Brødsmuler lager du lett selv ved å kjøre restene av brødet i en foodprosessor til fine smuler.

Her finner du flere fristende seioppskrifter

Tips: Du kan selvsagt bruke torsk om du heller vil ha det.

Se alle våre oppskrifter med blomkål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Lauritzen & Westhammer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Torsk i olivenolje og sitron med grønnsaker og stekt pølse

Fremgangsmåte

Legg fisken i saltlake i 10-12 min. Brun den i olje, legg den et varmt sted og la varmen få trekke gjennom. Varm opp i ovn like før servering. Kok grønnsakene i lettsaltet vann til de er så vidt møre og legg i bunn av tallerkenen. Legg fisken oppå og "hell" olivenolje og friskpresset sitronjuice over fisken. Stek biter av pølsen og legg over til slutt.

Her finner du mange deilige oppskrifter med torsk

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Laks i creme dijon

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til sausen godt.
 
Stek laksen på sterk varme til den er nestten ferdig. skru så ned varmen og hell over sause blandingen, og la fisken trekke videre i denne ca 3-5 minutter.
 
Server laksen på en seng av god salat og blomkålpure sammen med en god ris, eller nykokte poteter.
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Grateng med blomkål, sopp, bacon og ost

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 225 grader. Smør en ildfast form.

Skjær blomkålen i buketter eller store biter som kokes i grønnsaksbuljongen i ca. 5 minutter til knapt mør. La kålen renne av og legg den i formen.

Smelt smør i en panne og stek bacon og sopp. Bland inn litt salt og pepper og fordel dette over kålen.

Bland rømme med litt salt, pepper og evt. hvitløk. Fordel den over kålen, dryss ost over og gratiner retten midt i ovnen i ca. 10-15 minutter.

Dryss hakket kruspersille og gressløk over like før servering.

Tips: Prøv gjerne å blande blomkål og brokkoli i denne formen. Bruk gjerne skogsopp som kantarell, steinsopp og piggsopp i denne gratengen.

Flere herlige retter med blomkål finner du her

Her finner du enda flere fristende grønnsaksretter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Frukt.no/Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Blomkål med ostesaus og bacon

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Hvit saus
2 ss
4 dl
0.5 ts
Tilsett gjerne

Fremgangsmåte

Kok blomkålhodet så vidt mørt i lettsaltet vann (ca ½ ss pr liter vann). 

Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn mel og spe med melk.
 
Kok opp og smak til med salt og pepper og rør til slutt inn revet ost og evt. hakket kruspersille og gressløk.
 
Legg blomkålhodet på et fat. Stek baconstrimlene. Hell over rykende varm saus og dryss på bacon og kruspersille.
 
Server gjerne nykokte poteter eller godt brød til.

Tips: Du kan gjerne bytte ut baconet med 200 g reker. Eller å riste hakkede nøtter i pannen slik at de får en lett brentkarakter, det er et godt alternativ til bacon.

Les om blomkål og se herlige oppskrifter her

Flere gode grønnsaksretter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Anders Martinsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Stekt blomkål med persille, hvitløk, sitronskall og parmesan

Antall porsjoner

3

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

0.5 stk
1 dl
bladpersille, hakket
stk

Fremgangsmåte

Skjær blomkålen i skiver. Fordel i en ildfast form. Dryss over hvitløkskivene og persillen. Drypp over olivenoljen og sitronsaften. Ha nykvernet salt og pepper over til slutt. Stek i ovnen ved 175 grader i 20-30 minutter. Før servering drysses finrevet sitronskall og parmesan på toppen. 

Tips:
Denne retten smaker fortreffelig med brød til eller som tilbehør til fisk, kjøtt, gjerne spekemat eller røykt fisk. 

Mange deilige oppskrifter med blomkål

Frys ned høstens beste grønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

 

Sendt inn av

Foto: zi3000

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen