Sensuell argentiner

Etter nylig å ha sett filmen Åndenes Hus som utspiller seg i et latinamerikansk land oppstod trangen til en argentinsk vin av samme kaliber. Enten stor og kraftig med aromaer i retning hestesvette eller mer elegant med kjøttfull frukt. Så forskjellige, me
Redaksjonen
21 Mars 1999 - 18:35

Caballero de la Cepa som oversatt betyr vinmarkenes ridder, er et godt navn på toppvinene til Finca Flichman, som er å finne blant Argentinas beste vinhus. Deres Caballero de la Cepa Cabernet Sauvignon 1995 (7608) (nå i 1995-årgang) gir assosiasjoner til argentinske cowboys; rustikk og kraftig med behov for å temmes. En vin du ikke glemmer så lett. Den brenner seg inn i bevisstheten som øynene til Antonio Banderas i nevnte film. Før vi helt mister konsentrasjonen: Vinen er perfekt til store, blodige biffer.
 

 
Søstervinen, Caballero de la Cepa Malbec 2013 (13639), er i 1996-årgangen ikke mindre kjøttfull men spiller derimot på andre strenger. Mer som den kvinnelige partner i en argentinsk tango. En meget god matvin er også denne. Sensuell på en frodig måte. Mye mørk god frukt, litt jordlig i stilen, smaksrik med bløte tanniner og god syre og de karakteristiske trekkene til druen malbec, nærmere bestemt bitterfruktige aromaer. Som i møtet med mat, også av det godt krydrede slaget, rundes av og gjør vinen myk og smidig. Vinen er fleksibel og passer til en rekke kjøttretter med rødt kjøtt. Trenger du mer inspirasjon, er det bare å ta frem Isabel Allendes vakre prosa- kokebok, Afrodite - Fortellinger, oppskrifter og andre afrodisiaka, som du kan lese om her. Retten orientalsk oksefilet som finnes i boken sitter som et skudd sammen med Malbec'en.
 
Malbec omtales ofte som Argentinas nasjonaldrue. Malbec ankom landet fra Frankrike først for to hundre år siden. Og lenge etter at de spanske erobrerne og misjonærene satte den første vinstokken i argentinsk jord i 1557. Malbec dekker bare fem prosent av vinmarkene. Argentinsk vinproduksjon domineres fortsatt av billig og enkel vin som i stor grad konsumeres innenlands. I 1992 var gjennomsnittlig årlig forbruk på hele 50 liter vin.
 
I dette enorme landet som er sju ganger størrelsen av Norge, er imidlertid ikke vinmarker det mest typiske trekket. Høyslettene og ikke minst pampasen med kveg så langt øyet rekker er mer karakteristisk. Samt enorme områder med frukttrær. Vinproduksjonen er konsentrert i den viktigste regionen, Mendoza, ved foten av Andes-fjellene; og det er her all kvalitetsvinen kommer fra, så også denne ukens vin(er).
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
20.04.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her