Sikre kort for kjelleren

Vinene til Groebe i Rheinhessen er svært lagringsdyktige.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Sist vi hadde Groebe på agendaen var for fem år siden da produsentens Aulerde-auslese fra 1994 var i salg. Nå er det en langt yngre, men også mer konsentrert og lagringsdyktig superutgave av samme vin som er å få tak i, om enn til en høyere pris. Den forsvarer den fantastiske Groebe Westhofener Aulerde Riesling Auslese GK 2006 (91849) uten problem.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Godt med botrytis
Denne vinen vil nemlig utvikle seg videre i minst 25 år. Takket være at 2006 er et usedvanlig godt år for viner laget av sent høstete druer med betydelig innslag av botrytis. Syrene er ikke de høyeste, men mer enn tilstrekkelig til å gi vinen en god ryggrad for å holde oppe den enorme frukten.

Den kommer fra vinmarken Aulerde som har erste lage-status (for tørre viner). Men som i år med optimale forhold altså også gir grunnlag for botrytis. Vinmarken er på 88 hektar, men kun en tredel tilhører den opprinnelige vinmarken som i 1930 fikk betegnelsen Guteklasse I. Og av denne delen igjen er det kun 4 hektar som utgjør selve hjertet eller "indrefileten". Her har Groebe sine parseller som ligger i en sørøstvendt helning med et jordsmonn bestående av inntil to meter steinholdig avleiringsjord over sandstein og med et lavt kalkinnhold.

Svært kalkholdig
Dermed er den en stor kontrast til Kirchspiel som er Westhofens mest berømte vinmark. Samtlige 44 hektar var også med i 1930-klassifiseringen. Også denne er sørøstvendt og det kalkholdige jordsmonnet preger også i de nedre jordlagene hvilket sikrer viner med sterk mineralkarakter.

Groebe Westhofener Kirchspiel Riesling Trocken GG 2009 (91884) som fra mai er tilgjengelig i basis er en sann lekkerbisken med et nydelig preg av lime, grønne epler og mineraler, stor fylde, flott syre og veldig lang ettersmak. Også en annen av Groebes viner, Groebe Westhofener Riesling Trocken 2011 (91854) , er nå fast listet i stort antall polbutikker. Den henter sine druer fra forskjellige parseller innen Westhofen og har derfor et veldig godt uttrykk for denne ettertraktete adressen i Rheinhessen.

Groebe er en tradisjonsrik produsent med røtter tilbake til 1625. I dag er det Friedrich Groebe som lager vinene. Han regner seg som tradisjonalist og bruker de typiske eikefatene hvor vinen får gjære langsomt uten bruk av fremmedgjær. Produksjonen fra familiens åtte hektar er liten, maks 50.000 flasker, men eksklusiv med hovedvekt på viner fra spätlesekvalitet og oppover.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Groebe Westhofener Aulerde Riesling Auslese GK 2006

Produsent:
Weing. K.F. Groebe
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.370l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
9184901
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Groebe Westhofener Kirchspiel Riesling Trocken GG 2009

Produsent:
Weingut K.F. Groebe
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 4
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
279,90 kr
Varenummer:
9188401
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Groebe Westhofener Riesling Trocken

Produsent:
Weingut K.F. Groebe
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
260,90 kr
Varenummer:
9185401
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen