Sjelden gavepakke

Vi vet at noen vil føle seg provosert av at noe til 5000 kroner kalles en gave, men like fullt er Bache-Gabrielsens Tribute nettopp det.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2006 - 01:01

Bache-Gabrielsen Tribute (43673), som ble lansert i fjor i anledning Bache-Gabrielsens 100 årsjubileum i et antall av 200 flasker, ble revet bort på kort tid. Hvis du var en av dem som fikk melding om utsolgt fra polet, har du nå en ny sjanse. Fra mandag er den nemlig tilgjengelig i nye 200 eksemplarer. Mer finnes ikke av denne historiske cognacen, for glassballongene Bache-Gabrielsen hadde gjemt innerst i sitt paradis ga bare 498 flasker.

Helt naturlig gammel
Det som gjør denne cognacen så unik er dens alder og historie. Den kommer nemlig fra Bache-Gabrielsens faste destillatør gjennom 150 år, familien Baudy i landsbyen Julliac le Coq, i hjertet av Grande Champagne. Med andre ord det beste utgangspunkt for å lage en cognac med potensial. Den er destillert i perioden 1850-1870, altså før vinlusa la mesteparten av Cognacs vinmarker øde. Dens historiske verdi er uvurderlig for en hver cognacfantast siden den er laget av de opprinnelige druesortene i cognac, primært folle blanche og colombard, men også andre som i dag ikke lenger finnes i vinmarkene.

Etter destillasjonen ble den lagret i eikefat fra Limousin til etter første verdenskrig. Deretter ble den lagt på glassballonger i god cognactradisjon. Dette gjøres for at ikke fatpreget skal ta overhånd. Den er ikke justert på noen måte. Selv alkoholstyrken på 41,2 prosent er naturlig.

Billig smaksprøve
Fargen er derfor relativt lys gyllen. Duften er stor og rund med masse aprikos i alle varianter, frisk, syltet og tørket. Også epler og kvede, samt eksotisk trevirke, lær, sjokolade og krydder. Kompleksiteten er det ikke noe å si på i smaken heller. Den er svært konsentrert med masse krydder og aprikos, en del trevirke men uten at det gir det tørre trepreget gammelt brennevin ofte sliter med, fra midten kommer en del appelsinskall inn i bildet som gir en "varm" og samtidig frisk munnfølelse. Ettersmaken er lang, etter ti minutter smatter du fortsatt på deilige søte aprikostoner. Når og hvor skal den nytes? Definitivt når du har alle sansene åpne for inntrykk samtidig du er langt unna forstyrrelser som partystøy og røyk. Den eneste røyken som aksepteres er den på peisen.

Og når flasken er tom, er det ingen grunn til å dumpe den. Karaffelen fra Cristallerie Royale de Champagne tåler å stå på hylla uten innhold. Når du tenker tilbake på den gang den var full, er det bare å løfte på korken og snuse. Duften av Tribute sitter nemlig svært lenge.

Hvis du vil smake på den selv før du blar opp fem tusenlapper, selges den til den fantastisk gunstige pris av kroner 276 for 2 cl hos Bar1 på Aker Brygge i Oslo. En reise verd med andre ord. Men skynd deg. Selv Bar1 har ikke sikret seg evig tilgang!

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her