Sjokolade på flaske

Det må være flere enn russerne som har sansen for den nye sjokoladevodkaen fra det russiske familiefirmaet Dozortsev & Sons. Kremlyovskaya Chocolate smatt rett inn i Vinmonopolets standardutvalg.
Redaksjonen
12 Juni 2001 - 11:43

Sjokoladevodkaen ble lansert i desember i fjor, og i følge administrerende direktør Nicky Dozortsev ble produktet en umiddelbar suksess.

- Vodkaen drikkes til desserter eller etter middagen, og det er spesielt kvinner som faller for sjokoladevodkaen, forteller han.

Vodkaen er et rent hvetebrennevinsprodukt som er destillert tre ganger. Smakstilsetningen er ren belgisk sjokolade. - Dertil kommer rent vann og god filtrering, sier Dozortsev, som forteller at noen av vodkatypene er filtrert hele ni ganger.

Det er også filtrering som må til for å få tilbake den krystallklare vodkaen etter at sjokoladen er tilsatt, noe som gjør produksjonsprosessen mer omfattende enn vanlig. Kremlyovskaya vodka ble første gang produsert i 1993, og familien Dozortsev overtok bedriften i 1996. De holder i dag til i et moderne destilleri rett utenfor Moskva.

- Selv om vi ikke har produsert så lenge, er reseptene bak vodkatypene våre av eldre dato og det hele er basert på ekte russisk tradisjon, smiler Dozortsev. Familien holder seg til naturlig smakstilsetning i form av sitronskall, solbær og pepper, noe som også sier litt om hvilket utvalg Kremlyovskaya har å by på.

On the rocks
Kremlyovskaya Chocolate kan nytes on the rocks. Den mer romantiske vil kanskje foreslå et lite russisk kyss: En del Kremlyovskaya Chocolate og tre deler Coca-Cola. Det hele pyntes med et par kirsebær. Den noe mer avanserte bør bytte ut den brune avec'en, og en litt tung sjokoladekake som følge er heller ikke av veien.

Som Russlands mest solgte vodka og presidentens favorittdrikk har Kremlyovskaya en solid markedsposisjon når den nå også er blitt vesteuropeiske jetsetteres yndling.

Da Riccardo Fanchini og Jacob Tilipman hos den hollandske spritgrossisten Trading Unlimited i 1990 lanserte sin egen vodka, var målet å lage en Rolls Royce-utgave av denne verdensomspennende drikken. Kravet de stilte til det nye produktet var en vodka som tilfredsstilte både det storforbrukende russiske publikum og det internasjonale markedet. Ved hjelp av russiske vodkaeksperter og en kvalitetsprodusent av brennevin, den kjente ginprodusenten Smeets i Holland, skulle duoen Fanchini og Tilipman erobre vodkadrikkerne.

Vodkaforbruket til Kremlyovskayas mest trofaste forbruker og viktigste ambassadør, Boris Jeltsin, kan med sin angivelige dose på tre flasker daglig ikke kalles moderat, selv under russiske forhold. For russerne drikker mye vodka, hele 9,3 liter per capita. Til sammenligning drikker en gjennomsnittsnordmann 0,7 liter årlig. Det er imidlertid ikke all russisk vodka som er av like god kvalitet. Det er kanskje en av grunnene til at Kremlyovskaya har slått så godt an. Faktisk har den sammenlignet med alle andre vodkamerker best distribusjon i Russland.

Markedskunnskap og penger er resepten på Kremlyovskayas suksess. Å kapre markedsandeler i det tøffe vodkamarkedet krever kapital. Derfor brukte også Trading Unlimited 21 millioner dollar i 1995 på å gjøre først og fremst vesteuropeiske forbrukere oppmerksom på denne russiske inntrengeren.

Målgruppen for produktet er yngre trend- og jetsettere. Midlene har i tillegg til tilstedeværelse i de riktige bar- og nattklubber vært stor grad av sponsoring av alt fra moteshows, tenniscup'er og motorcross. Dessuten var Kremlyovskaya det russiske olympialagets offisielle vodka under Atlanta-lekene i 1996.

Produsenten har kalt opp en longdrink etter en kjent fotomodell som gledet mange nordmenn for noen år tilbake.

Cindy
Kremlyovskaya
grenadine sirup
Campari
grapefrukt juice

Følgende to cocktails bærer navn som er representative for det selskapet denne vodkaen trives i:

Formule Team
2 deler Kremlyovskaya
1 del Archer's el. annen appelsinlikør
2 deler appelsinjuice

Fancy Campari
3 deler Kremlyovskaya
2 deler Campari
3 deler appelsinjuice

Tekst: Lars Ole Ørjasæter og Aase Jacobsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her