Godbiter i pollisten
Skal du ha noe virkelig eksklusivt, gå for disse

Skal du ha noe virkelig eksklusivt, gå for disse

Vel finnes det andre viner som er mer eksklusive, målt i tilgjengelig volum og pris, men her får du også solid valuta for pengene.
Aase E. Jacobsen
08 Januar 2020 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Tissot Rose Massale Chardonnay 2018 er en drøm i nyankommen årgang og enda mer imponerende enn i forrige. Det er virkelig godt nytt, for den smakte fortreffelig sist jeg hadde mulighet like før jul.

Den er en helt spesiell chardonnayopplevelse som skiller seg betydelig fra både andre Jura-chardonnayer og ikke minst fra burgunderne.

At Tissot utfordrer Burgund er ikke noe nytt

Den byr på mer stofflighet, fasthet, fedme, rikhet og kompleksitet. En vin som glatt holder 15 år i en god kjeller og som om den nytes i dag, må gis god plass enten i form av en karaffel eller aller helst romslige glass. Samt ikke minst rike retter med sjømat eller lyst kjøtt.

Årsaken til at den skiller seg så mye ut, er at den er laget med en veldig gammel og lokal chardonnaymutasjon som har rødlig skall, derav navnet «rose». Massale forteller at plantematerialet (stiklinger) er hentet fra gamle planter og plantet på nytt. Derfor er vinen du kan nyte nå laget av druer fra sju år gamle planter. At den har så solid konsentrasjon mot dette bakteppet, er derfor veldig spesielt, men forklares med både hvilke parseller som er brukt og ikke minst årgangen.

2018 bød nemlig på en solrik og nedbørsfattig vekstsesong som har gitt perfekte druer, sorgløs med andre ord, selv om vår var utfordrende med regn og hagl som riktignok rammet ulikt i Jura.

Parsellene med denne unike druesorten ligger alle i Tissots beste jordsmonn, som La Mailloche, Les Bruyères, Valière og Curon, som alle er østvendte og med en blanding av kalk- og leirjord. Totalt dekker de bare en knapp hektar. Derfor er produksjonen av denne vinen liten, 1700 flasker i 2017, og andelen som kommer til Norge fordeles mellom restaurantmarkedet (hvor den ikke uventet er veldig populær) og Vinmonopolet som blir tilgodesett med fattige 120 flasker.

 

Om enn med litt flere flasker, 180 i tallet, skinner også annen Tissot-vin til de grader i 2018-årgangen, nemlig Tissot En Barberon Pinot Noir 2018. En flott og konsentrert pinot som er tilbake der den var (i 2015-årgangen) og som trolig tåler 15 år. Denne vinen som er laget av druer fra 40 år gamle vinstokker i en parsell på 1,8 hektar med kalkholdig jordsmonn fremstilles uten svoveltilsetting. Det kjennes på den fløyelsmyke fruktigheten som kommer enda mer fram om du serverer den i romslige glass.

Tissot gjør mye morsomt med denne og andre druer

Og ikke minst om den før følge av mat som er laget med kjærlighet, enten i form av et stykke tørrmodnet kjøtt, en velkomponert vegetarrett eller ost fra samvittighetsfulle ystere. En vin som krever din oppmerksomhet samtidig som den kommer med forføringsgaranti.  

Men om du ikke lykkes å få tak i disse vinene, eller de ikke er innenfor ditt budsjett, har Tissot også andre viner som er verd å ta en titt på. På den ene siden Tissot Les Bruyères Chardonnay 2017 som kom i mikromengder nå i januar (men som jeg ikke har smakt ennå, men som sjelden skuffer) og på den andre Tissots rekke med musserende viner med masse karakter basert på enten chardonnay alene eller i blanding med pinot noir og andre druer

 

Selv om Tissot har 46 hektar, fordeler de seg på en lang rekke druesorter og viner, derfor er tilgangen begrenset.

Se hele utvalget av Tissot på polet her

Men også fordi det faktum at de driver biodynamisk (Demeter-sertifisert siden 2004) og Jura ligger i et klimatisk sett grenseland, påvirkes også tilgjengelig mengde av hver vin av årgangens kvaliteter.

Bli bedre kjent med denne vinregionen

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?
Dagens rett

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her