Godbiter i pollisten
Bedre enn dette blir knapt chardonnay

Bedre enn dette blir knapt chardonnay

At Tissot tilhører det øverste Jura-hierarkiet er disse vinene gode bevis på.
Aase E. Jacobsen
04 April 2018 - 13:45

Tissot La Tour de Curon Chardonnay 2015 er ikke bare på grand cru-nivå, men nærmer seg også burgundske grand cru-priser. Den er rett og slett imponerende med en enorm konsentrasjon, kompleksitet og munnfølelse. En vin som har stoff nok til å holde i minst 15 år i en god kjeller. Den står heller ikke tilbake når det kommer til alkohol, men bærer sine 14,5 prosent med stor eleganse. 

Tissot var en av de første Jura-produsentene som fikk et solid fotfeste i Norge

Curon-tårnet i vinmarken som har gitt navn til Tissots toppvin.

Men dette er en spesiell vin fra en svært så ettertraktet vinmark, også historisk sett. Den er derfor laget i meget begrenset volum, hvilket også reflekteres av dens posisjon i det øverste prissjiktet i Jura.

For en drøy tredel av prisen får du Tissot Les Graviers Chardonnay 2016 som er en veritabel kraftpakke og som i 2016-årgangen, ikke bare byr på stor konsentrasjon, men også god friskhet og en lekker eplefrukt. Dette er en vin jeg passer på å nyte så ofte jeg kan for den finnes heldigvis på mange gode restauranters vinkart og den passer veldig godt til smaksrike retter med sjømat, vegetar eller også lyst kjøtt.

Den får druer fra sju ulike parseller med kalkholdig jordsmonn under det leirholdige topplaget. Tissot Les Bruyères Chardonnay 2015 på sin side er en enkeltvinmarksvin, og er mer fruktdreven med noe mer sødme, takket være et mer leiredominert jordsmonn og den rikere 2015-årgangen, men like fullt en stor smaksopplevelse. Som med alle Tissots viner, er den spontangjæret, en prosess som kan ta inntil to år å avslutte. Den lange gjæringsprosessen bidrar til å øke kompleksiteten i vinen, derfor er dette aldri «bare» en Jura-chardonnay.

Les mer om Jura-regionens jordsmonn, klima og underområder

Normalt er dette et jordsmonn som Tissot forbeholder savagnin – druen bak regionens største vin, vin jaune – eller de røde, men denne vinen demonstrerer til fulle at også chardonnay finner tonen her og vel så det.

Tissot Savagnin 2014 kommer altså fra samme jordsmonn, men er ingen vin jaune selv om druen er den riktige. Det er imidlertid ikke langt unna, for etter to og et halvt år under det såkalte florlaget bestående av aktive gjærsopper (vin jaune skal ha seks år og tre måneder), har den fått den karakteristiske oksidative karakteren.

Når vinen ikke utvikler flor i fatet, må den deklassifiseres – også det med spennende resultat

Den har dessuten god fruktfylde og strålende syre som kjennetegner 2014-årgangen. Hell den gjerne i en karaffel og server den i store burgundglass, så kommer frukten enda mer fram, og du er garantert en stor vinopplevelse, for en forholdsvis rimelig penge.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her