Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Skjult perle

Polhyllene inneholder en godbit som mange flere burde oppdage.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Lombardias fjellviner fra Valtellina er ikke hyppig på dagsordenen. Og det er ikke fordi det ikke finnes veldig gode viner der, heller tvert om, og det sågar i ditt nærmeste polutsalg.

Selv den aller rimeligste utgaven, Mamete Prevostini Botonero Nebbiolo 2007 (10307), er et sikkelig kupp. For en drøy hundrelapp får du altså en saftig, fast og urtepreget ung nebbiolo som er aldeles strålende på matbordet.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke noe for deg som liker mye sødme og mykhet riktignok. Men nebbiolo er heller ikke druen for de med slike preferanser, syrlig og tanninrik som den ofte er. Dette er imidlertid "enkleste" nivå fra produsenten Mamete Prevostini.

Annet jordsmonn
Foretrekker du mer kraft i din nebbiolo og er villig til å spandere mer, er Albareda Sforzato di Valtellina 2004, fra samme produsent, en vin som ikke bør forbli uprøvd. Langt rimeligere enn de fleste baroloer, men med en karakter som er på høyde med kongen av nebbiolo. Om enn i en annen stil, for i motsetning til all annen nebbiolo, er denne laget av druer som har fått tørke frem til januar måned, omtrent som en amarone. Derfor blir alkoholen høy.

Ellers når ikke alkoholen samme høye nivå her oppe i fjellene som lenger ned i Langhe. Derfor er vinene slankere og mer delikate. Årsaken er å finne i jordsmonnet som er skrinnere med mer stein og sand. Vinmarkene for toppcruene innen Valtellina Superiore, Inferno, Grumello, Sassella, Valgella og Marroggia, klamrer seg til de bratte skråningene som når opp i 700 m.o.h.

Annet klima
Beliggenheten helt oppunder alpeføttene er den absolutte nordlige grense for nebbiolo, men sørger på sin side for en ekstra lang vekstsesong. Noe denne druen setter pris på. Derfor får det også slike merkelige utslag som at 2002, som var håpløs i Langhe, er riktig så vellykket her. Og endatil gjennomsnittlig varmere enn 2003 som jo har fordreid mang en vinstil i Italia.

Derfor er Prevostinis tredje vin i Norge, Corte di Cama Valtellina Superiore 2003, ikke den mest typiske nebbiolo fra 2003. Og det til tross for at den er laget av delvis tørkete druer (rigoverno-metoden), og blir dermed en mellomting mellom Sforzato og vanlig valtellina. Som Albareda'en er den en blanding av druer fra Prevostinis beste vinmarker innen Valtellina Superiore.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-1129503705.jpg
Ukens drink

Denne varmer godt etter skituren

Det fine er at du kan bruke whiskyen du har i skapet. Drinken vil forandre karakter etter hvoedingrediensen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her