Drikke
Slik ble «hjemmebrent» trendy
Foto: (Van Gallik Photography)

Slik ble «hjemmebrent» trendy

Det er kanskje først og fremst det myteomspunnete navnet, men også emballasjen som har skaffet Ole Smoky Moonshine den største oppmerksomheten. Men også det faktum at moonshine er så amerikansk det kan bli. Bartendere både hjemme og ute elsker konseptet.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2016 - 11:54

Ole Smoky Moonshine tappes i «Norges-glass» for å beholde mest mulig av den hjemmelagete følelsen. Original og White Lightnin’ er de som rent visuelt gir aller mest assosiasjoner til hjemmebrent. Forskjellen på de to er råvarene, den første er et maisdestillat og til den andre er det brukt korn. Begge er 100 proof (50 prosent) og begge er i salg i Norge.

Enda sterkere er Harley-Davidson-utgaven som holder 103 proof, er oppkalt etter HDs tosylindrete 103-motor. Det er i tillegg en heftig røykt whisky.

De 12 andre moonshineproduktene – mange av dem tilbys kun til de mange besøkende på destilleriet - er smaksatt av ulike frukttyper. Som kirsebær, fersken, jordbær, lønnesirup og «eplepai». I dette tilfellet kommer syltetøyglassene helt klart til sin rett.

Uramerikansk som eplepai

Mens småskalabrenning i Norge opprinnelig ble gjort på basis av korn eller poteter, er det altså mais som er basen for den historiske moonshine. Så også hos Ole Smoky, og her er det mer enn hundre år gamle oppskrifter som gjelder. Bak selskapet som startet opp i 2010 etter at det i 2009 igjen var lovlig å destillere i Tennessee, står flere lokale krefter. «Vi er født og oppvokst i Appalachian-fjellene. Våre familier var blant de første til å slå rot i Smoky Mountains. Som alle andre i området var destillering en måte å overleve på gjennom tøffe tider», skriver medeier Joe Baker på nettsidene deres.

Moonshine er håndverksdestillering.

 

Det innebærer selvsagt også lovbrudd opp gjennom tidene. I perioden 1920-1933 da det var forbud mot både å produsere, transportere og drikke alkohol, var aktiviteten i området stor. Men i dag ser man på denne type ulovlig aktivitet med mildere øyne, og alt som er «uramerikansk» har fått ny interesse. Moonshine oppleves som like amerikansk som eplepai.

Moonshine og Appalachian-fjellene er nært knyttet til hverandre. Foranledningen var en stor gruppe skotske og irske innvandrere som rundt år 1800 rømte fra den stadige hardere beskatningen i Pennsylvania. Det var den samme bølgen som befolket Kentucky med destillatører og dermed la grunnlaget for whiskeyproduksjonen her.

Fjellområdet som dekker flere stater fra Pennsylvania i nord til Alabama i sør, skaper en barriere mellom østkysten og «stroka innafor», særlig Kentucky og Tennessee. Det er i Gatlinburg, Tennessee at Ole Smoky holder til.

Alkohol er nå underholdning

Det er tåken som har gitt navn til fjellene.

Deres destilleri er faktisk USAs mest besøkte. Ikke så rart siden det er det ledende moonshinedestilleriet og det første lovlige noensinne i den østre delen av Tennessee. Og ikke minst at det ligger ved foten av nasjonalparken Great Smoky Mountains som er en del av det større Appalachian-området og den mest besøkte av alle USAs nasjonalparker. Selv om dette tidligere var sentrum for hjemmebrenning, stammer imidlertid ikke fjellkjedens navn, til daglig Smokies, fra hjemmebrenning, men derimot fra den røykaktige tåken som henger over det svært kuperte landskapet.

Det var nettopp denne utilgjengeligheten som gjorde at området spesialiserte seg på destillering. Mais var viktigste jordbruksprodukt, men ulønnsomt på grunn av transportkostnadene. I destillert form, derimot, ble disse vesentlig lavere og inntektene tilsvarende høyere.

Den store pågangen gjorde at Ole Smoky i 2014 åpnet et nytt destilleri i Pigeon Forge som en del av fornøyelsesparken (!) The Island.

Så fra å være et område underlagt ganske store alkoholrestriksjoner siden begynnelsen av 1900-tallet – noen områder er fortsatt såkalt dry counties – er alkohol altså blitt underholdning. Jack Daniels-museet i Lynchburg - en kort kjøretur unna - er derimot tørrlagt. Det er sett med norske øyne vanskelig å forstå disse forskjellene i lovgivning mellom nabobyer. Og kanskje spesielt i en stat som Tennessee som først og fremst er kjent for sitt musikkmiljø – blues, rock og country - som sjelden assosieres med totalavhold.

Foto: Van Gallik Photography
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her