Drikke
Slik blir din old fashioned-drink enda bedre

Slik blir din old fashioned-drink enda bedre

Denne drinken er en forbedring av en allerede verdensberømt drink. Her er oppskriften.
09 Januar 2015 - 12:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

I 1887 kom en av de aller første cocktailbøkene ut, nemlig Jerry Thomas’ Bartenders Guide.

Mens en cocktail tidligere var veldig enkle saker laget av et begrenset antall ingredienser, fikk vi med denne boken en tydelig forandring. Bruken av og tilfanget av ingredienser endret seg samtidig med at rammene for hva drinker inneholdt og hvordan de ble laget, ble mye mer kreative.

Likevel velkommen

Blant annet kom produkter som absint, maraschino og vermut på banen. Grunnlaget for bruken var for å forbedre gamle cocktailoppskrifter til drinker vi kjenner igjen i dag.

Her er våre oppskrifter med absint

Her er våre oppskrifter med maraschino

Her er våre oppskrifter med vermut

Improved whisky cocktail er nettopp en slik drink. Og en «forbedring» av old fashioned – som i mine øyne allerede er en fantastisk drink. Men likevel er jeg glad for at verden også har fått denne variasjonen.

Se våre oppskrifter på old fashioned

Hva angår oppskriften, ble det på den tiden brukt litt andre måleenheter som pony og veldig mye dæsjer av ingredienser som de fleste ikke har hjemme. Derfor velger jeg å bruke David Wondrichs oppskrift fra boken Imbibe! fra 2007.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Improved whisky cocktail

Improved whisky cocktail

Fremgangsmåte

Hell ingrediensene i en shaker fylt med is – både vanlig og knust - og rist godt. Sil over i avkjølt cocktailglass, sherryglass eller coupetteglass.

Tips1:
En liten zest av sitron smøres på innsiden av glasset for en frisk syrlig tone.

Tips 2:
Dersom du får tak i en flaske Boker's bitters, prøv den. Dette var den originale bitteren for drinken. Dr. Adam Elmegirab har laget en reproduksjon.

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her